»Det er som at blive tæsket af én, der virkelig er større end dig«

Det ville være hårdt at tabe med to-tre mål, men noget helt andet er at tabe 7-1 i VM-semifinalen. »Det kommer vi aldrig til at glemme,« forklarer dansk-brasilianeren Carla Schack, der tidligere har arbejdet for FIFA.

Der var stærke reaktioner blandt fans efter semifinalekampen mellem Brasilien og Tyskland tirsdag aften, dansk tid. Her fra en offentlig event i gaderne i Rio de Janeiro. Fold sammen
Læs mere
Foto: YASUYOSHI CHIBA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en grådfyldt undskyldning, der blev leveret til alle brasilianere efter det massive nederlag til Tyskland i VM-semifinalen tirsdag aften, dansk tid. Forsvarsspilleren David Luiz, der bar anførerbindet i kampen, sagde undskyld til Brasilien. Og det er da også et ekstremt nedtrykt land, der i onsdag kan vågne op til en ny dag i Brasilien, hvor kampstøvlerne ikke skal på græs.

Ifølge dansk-brasilianeren Carla Schack, der i dag bor i Danmark og sidste år arbejdede for Fifa Brazil, den lokale organisationskomite, som afholdt Confederations Cup som forberedelse til VM i år, havde de hidtidige sejre i kampene frem mod semifinalen ellers skabt et håb blandt brasilianerne.

»Før VM var der en masse politisk uro og demonstrationer, men det blev dæmpet ned i takt med, at Brasilien vandt sine kampe til VM. Det, der så skete i går, var historisk. At blive ydmyget med så stort et nederlag i sit eget land, er slet, slet ikke sjovt,« siger Carla Schack.

Hun henviser netop til, at landet sidste sommer forud for VM var præget af demonstrationer og uro i Brasilien. Det var blandt andet reaktioner på de høje omkostninger, der er forbundet med at arrangere VM - og mod dårlige sociale forhold i landet.

Flere medier beskriver da også, hvordan brasilianere nu vender deres skyts mod den brasilianske præsident Dilma Rousseff efter nederlaget på 7-1 til Tyskland.

Ifølge Huffington Post begyndte fodboldfans ligesom til VM-åbningen på stadion at råbe ad præsidenten i flok. 

Allerede forud for VM har det lydt, at en tidlig exit for Brasilien ved VM kunne udfordre Dilma Rousseffs chancer ved præsidentvalget senere i år, men ifølge Huffington Post tyder det lige nu til, at de brasilianske landsholdsspillere førte holdet så langt, at den nuværende præsident kan undgå den påvirkning på valgkampen.

Fra præsidenten selv lød det da også, at hun var meget ked af nederlaget.

»Som alle brasilianere, er jeg meget, meget ked af nederlaget,« skrev Dilma Roussef på det sociale netværk Twitter. 

Dansk-brasilianeren Carla Schack forklarer, at det generelt kommer til udtryk både i nyhedsmedier og på sociale netværk som Facebook og Twitter, at det massive nederlag til landsholdet er ekstremt hårdt for brasilianerne.

»Det er som at blive tæsket af én, der virkelig er større end dig. Nogle melder ud, at de vidste, det ville ske, men at de ikke troede, at de ville blive så hårdt, som det faktisk blev, mens andre troede på, at det kunne lykkes at sejre, men så lykkedes det ikke alligevel. En ting er at tabe med to-tre mål - noget andet er at tabe 7-1. Det kommer vi aldrig til at glemme,« forklarer Carla Schack. 

Hun henviser til, at nogle trods alt tager nederlaget med lidt humor, mens andre bliver voldelige. Der har ifølge Carla Schack været meldinger om uro efter kampen, hvor det brasilianske flag blev brændt flere steder. Internationale medier har dog, som beskrevet tidligere onsdag af Berlingske Nyhedsbureau, meddelt, at politiet var på mærkerne efter semifinalenederlaget, fordi man frygtede, at endnu flere protester ville blusse op.

Daily Mail har dog beskrevet, at balladen indtil videre er blevet holdt på et minimum, og at det slet ikke har været så slemt, som man frygtede. Og Belo Horizontes kommunale VM-talsmand, Camillo Fraga, har over for den britiske avis Express & Echo vurderet, at han ikke tror, at nederlaget vil føre til protester lig dem, der prægede fodboldturneringen Confederations Cup, som blev afholdt i Brasilien sidste år.