Det er slut med efterretningshemmeligheder til Østrig. Flere lande frygter, at Putin lytter med

Ifølge flere europæiske medier dropper flere lande nu samarbejdet med den østrigske efterretningstjeneste på grund af Frihedspartiets (FPÖ) tætte forbindelser til Rusland. »I har set for meget James Bond,« lyder det fra Frihedspartiet.

Hvorfor inviterede Østrigs udenrigsminister, Karin Kneissl, Ruslands præsident, Vladimir Putin, med til sit bryllup i august 2018? Det spørgsmål optog størstedelen af de europæiske lande. Nu har en række efterretningstjenester tilsyneladende draget nogle konsekvenser af Østrigs tætte forhold til Rusland. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL/Reuters/Ritzau Scanpix

Det vakte mildest talt opsigt, da Østrigs udenrigsminister, Karin Kneissl, i sommer dansede med Ruslands præsident, Vladimir Putin, til sit bryllup.

Flere europæiske medier melder nu, at efterretningstjenester i Europa er blevet så bekymrede for Østrigs tætte relationer til Rusland, at de bogstaveligt talt ikke længere tager telefonen, når Wien er i den anden ende af røret.

Gammel bekymring

Bekymringen for Østrigs forbindelser til Putin er ikke ny. Allerede da det stod klart, at de konservatives leder Sebastian Kurz (ÖVP) i efteråret 2017 ville indgå i en koalition med Frihedspartiet (FPÖ), skulle kansler Merkel efter sigende være blevet advaret af den tyske efterretningstjeneste. Den var blandt andet bekymret for, om FPÖ har en formel samarbejdsaftale med Putins parti.

Nu beretter blandt andet den østrigske avis Der Standard, at flere landes efterretningstjenester har afbrudt forbindelsen til Østrig. Det er Frihedspartiet med indenrigsminister Herbert Kickl, der har ansvaret for den østrigske efterretningstjeneste (BVT). FPÖ leder også forsvarsministeriet.

Blandt de lande, der ifølge medierne ikke længere samarbejder med BVT, er Nederlandene og Storbritannien. Et dokument fra den amerikanske efterretningstjeneste viser, at også USA har neddroslet samarbejdet.

I marts 2018 var Østrig et af de få europæiske lande, der ikke udviste russiske diplomater som reaktion på forgiftning af den russiske dobbeltagent Sergej Skripal og hans datter i Salisbury.

Østrigs kansler, Sebastian Kurz, meddelte for nylig, at den østrigske efterretningstjeneste fremover vil komme mere under kanslerens kontrol. Formelt er den dog stadig under indenrigsminster Herbert Kickls indenrigsministerium. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tatyana Zenkovich/EPA/Ritzau Scanpix.

Østrig afviser

Lederen af den østrigske efterretningstjeneste, Peter Gridling, afviser, at BVT er ved at blive isoleret internationalt. Men allerede 1. april udtalte han, at Østrig ikke længere deltager i arbejdsgrupper i Bern-klubben, hvor europæiske lande udveksler fortrolige informationer.

I Østrig har det også vakt undren, at den østrigske efterretningstjeneste for nylig havde langt færre informationer end blandt andet Tyskland om, hvilke forbindelser attentatmanden fra det store terrorangreb i Christchurch havde i Østrig.

Ikke desto mindre melder flere repræsentanter fra Frihedspartiet hus forbi. F.eks. beskylder den ledende FPÖ-politiker Johann Gudenus medierne for at have set for mange James Bond-film.

Det er Østrigs indenrigsminister, Herbert Kickl, der formelt set fortsat har ansvaret for den østrigske efterretningstjeneste Fold sammen
Læs mere
Foto: Leonhardt Foeger/Reuters/Ritzau Scanpix.

Kansleren vil ind over efterretningstjenesten

Trods afvisningen har kansler Sebastian Kurz allerede meddelt, at han fremover vil få direkte information fra BVT, selv om den formelt set fortsat skal referere til indenrigsminister Herbert Kickl. Den konkrete anledning er Østrigs manglende deltagelse i Bern-gruppen, men også anklager om, at FPÖ har et tæt forhold til højreradikale kræfter. Kurz meddelte også, at FPÖs formand, Heinz-Christian Strache, skal holdes orienteret om BVT.

Bekymringen over Frihedspartiets tætte forhold til Rusland kommer, få dage efter at blandt andet »Der Spiegel« kunne afsløre, at Markus Frohnmaier fra FPÖs tyske søsterparti, Alternative für Deutschland, er under »fuld kontrol« af Rusland. Frohnmaier har et tæt samarbejde med blandt andet Johann Gudenus.