»Det er modbydeligt og forfærdeligt. Ingen ved, hvad der foregår, og ingen føler sig sikre«

Efter at muslimer blev ramt af en varevogn søndag nat i det nordlige London, siger lokale til Berlingske, at terrorangrebene skaber usikkerhed og slider på fællesskabsfølelsen i hovedstaden.

Politiet efterforsker nattens påkørsel af lokale moske-gængere som et terrorangreb ligesom de to tidligere angreb ved Westminster Bridge og London Bridge / AFP PHOTO / Isabel INFANTES Fold sammen
Læs mere
Foto: ISABEL INFANTES

Folk står og ser til foran det politiafspærrede område ved Finsbury Park i det nordlige London, og den lokale optiker Hitesh Shah står med en følelse af afmagt.

»Det er modbydeligt og forfærdeligt. Ingen ved, hvad der foregår, og ingen føler sig sikre. Jeg er ikke selv muslim, men jeg har min forretning bag afspærringen, og så snart jeg hørte om det, vidste jeg, at det kan være gået ud over mange, som jeg kender og nogle af mine kunder,« siger Shah.

En helikopter hænger i luften over kvarteret. Politi står bevæbnede inden for afspærringen. Medier taler med de lokale, og det er scener, som Londons befolkning nu oplever for tredje gang inden for kort tid. Dertil kommer den grufulde højhusbrand, der ikke var relateret til terror, men som har rejst tvivl om brandsikkerheden i en række højhuse. Det føjer til følelsen af generel usikkerhed uden for myndighedernes kontrol.

Politiet efterforsker nattens påkørsel af lokale moskégængere som et terrorangreb ligesom de to tidligere angreb ved Westminster Bridge og London Bridge. Denne gang har målet for angrebet været medlemmer af lokale, muslimske samfund. Én er rapporteret dræbt og ti mennesker sårede ved angrebet, der fandt sted i Londons normalt mennesketomme gader søndag nat, men hvor der var troende muslimer ude for at gennemføre deres bønner i forbindelse med ramadan-fastemåneden. Ved de tidligere angreb var der islamistiske ekstremister som gerningsmænd. For Shah gør det ikke den store forskel:

»Jeg synes, at politiet virkelig har haft en god reaktion hver gang og også nu. Men det hjælper jo ikke, hvis det bare fortsætter, og det er i hvert fald en dårlig idé med de politinedskæringer, som man har gennemført.«

Den lokale optiker mener ikke, at angrebene vil få held med at splitte befolkningen, selv om motivet denne gang tilsyneladende har været at »dræbe muslimer«, som gerningsmanden ifølge vidner sagde. På London Bridge råbte de islamistiske ekstremister, at de dræbte i »Allahs navn«.

»I stedet for splittelse bringer de os tættere sammen. Lokale har virkelig stået sammen, og vi holder øje med hinanden og passer på hinanden,« siger Shah.

Andre føler derimod, at den stadige usikkerhed efterhånden slider på fællesskabsfølelsen. To 18-årige piger med tørklæde fortæller, at de tydeligt har kunnet mærke en ændret attitude mod dem efter de tidligere angreb.

»Folk kigger mistænksomme efter os, når vi går på gaden. Nogle gange bliver der også råbt efter mig med ord som afskum og den slags,« siger kvinden, der bare vil kaldes Sarah.

Veninden Aisha bryder ind:

»Det er fordi, at alt, der sker, bliver kaldt terror. Det gør forskellene større. Men der er ikke nogen eller noget, der kan få mig til ikke at opføre mig religiøst. Ingenting! De skal respektere os lige så meget, som vi skal respektere dem.«

I en tale mandag eftermiddag sagde premierminister Theresa May, at myndighederne vil slå lige hårdt ned på terror uanset, hvem der begår den.

»Det var et angreb på muslimer nær det sted, hvor de beder, og som med al terror i en hvilken som helst form, har den det samme grundlæggende mål: Den forsøger at splitte os og ødelægge det dyrbare bånd af solidaritet og fællesskab, som deles i dette land. Det vil vi ikke tillade,« sagde May ifølge BBC.

»Der har i mange år været al for megen tolerance over for ekstremisme i vores land, og det gælder ekstremisme i enhver form inklusiv islamofobi.«

Lokale ved Finsbury Park erklærer over for Berlingske, at terrorangreb ikke vil få dem til at ændre vaner. Det gælder også et par unge mænd i 30-årsalderen, som til gengæld mener, at det er på høje tid at skride ind mod islamisk ekstremisme.

»Jeg er imod alle ekstremister. Der er idioter alle steder og på alle sider, og det her blev begået af et røvhul. Men det her sker, når nogle ser, at der ikke bliver grebet ind over for hadprædikanter, som dem der har været i Finsbury Park Moskeen og ekstremistiske islamister, som ham i Manchester, som myndighederne jo på forhånd havde oplysinger om,« siger en af mændene, der ønsker at være anonym.

Han fortæller, at han har boet i området i fem år, men er fra New Jersey i USA og som gymnasieelev oplevede 9/11.

»Man kan jo ikke bare som borgmesteren for London sige, at vi bare må vænne os til, at det er sådan, det er jo noget vrøvl. Theresa May taler om at slå ned på internettet, men de må holde op med alt det udenomssnak og gøre noget ved det.«

Vennen, der er født og opvokset i området, mener, at ekstremismen til sidst kan føre til splittelse i befolkningen:

»Vi briter er jo for det meste sådan nogle, der tager en kop te og fortsætter, som vi altid har gjort. Men det spreder sig, og når der ikke bliver slået hårdt ned på ekstremister på den ene side, vokser ekstremismen på den anden side.«

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien