»Det er Mexico, der skal fikses. Ikke grænsen«

Foto: Ethan Miller

TUCSON. Det er svært ikke at tale politik i USA lige nu. Valgkampen er i en fase, hvor »kampen om at nå bunden« har nået nye højder, som de siger i USA. I går var jeg på en kirkegård uden for Tucson. Jeg ledte efter en række grave, som skulle underbygge en reportage, jeg var igang med.

Tusinder af ulovlige indvandrere dør i ørkenen, inden de når deres mål - de amerikanske storbyer, og det var dem, jeg ledte efter, fordi de efterfølgende begraves på udpegede kirkegårde.

»Kan du hjælpe mig. Jeg leder efter en grav«, spørger jeg en, som jeg tror arbejder på kirkegården. Han er en stor og stærk, hvid mand med markerede træk, der sidder i sin røde ladbil med værktøj bagi. »Jeg leder efter en række grave, der er markerede med John og Jane Doe«, siger jeg - kodenavnene for ukendte afdøde, som man ikke kender navnene på..

»Jeg arbejder ikke her«, siger han og spørger, hvorfor jeg leder efter de grave. Jeg fortæller historien om de ukendte døde, der omkom i ørkenen i et forsøg på at få et nyt liv i USA og nu ligger her på den fattige del af denne kirkegård. Jeg forventede ud fra mandens alder og udseende, at jeg lige om lidt ville få at vide, at disse mennesker bare kunne være blevet hjemme i stedet for at ligge og dø i ørkenen, og at Donald Trumps mur vil sætte en stopper for det, når muren er rejst.

I stedet trækkes hans ansigt sammen i foragt. Manden, der er i begyndelsen af 50erne, ser forpint ud. »Ligger de her«, spørger han. Og da det går op for ham, kan han ikke holde vreden tilbage.

»Trump er rent ud sagt en idiot. Man skal ikke fixe grænsen. Man skal fixe Mexico. De her problemer kan jo aldrig løses med bare at bygge en mur. Det ryster mig, at der er så mange døde. De ønsker jo bare et bedre liv. USA er en skandale lige nu«.

Faktisk var det mig, der var rystet. For jeg havde på grund af mandens udseende, hans bil. hans værktøj og hans alder konkluderet, at han var alt andet end tilhænger af Hillary Clinton. Men det var han. Hvorfor?

»Jo, fordi hun har rigtige løsninger på rigtige problemer. Jeg kan ikke stemme på en person, der i den grad viser foragt for andre mennesker. Vi er en nation, der skal have plads til de, der søger frihed. Det er det, USA er. Ikke en nation, der bygger mure. Derfor stemmer jeg på Clinton«.