»Det er ikke min skyld, det er Underhusets!« – nu vil flere af Mays partifæller have hende til at gå

Det var endnu et upopulært træk i en lang række af upopulære træk, da premierminister Theresa May onsdag aften valgte at henvende sig til den britiske befolkning med en ansvarsfralæggelse: Det er ikke min skyld, sagde hun mellem linjerne om den afsporede Brexit-proces og pegede i stedet på Underhuset. Dét vakte vrede blandt partifællerne.

Den britiske premierminister henvendte sig onsdag aften til briterne med en tale, som parlamentsmedlemmerne bagefter kaldte for »uproduktiv«. Nogle mente endda, hun opførte sig som Donald Trump. Nu vil flere af hendes partifæller have hende til at træde af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris J Ratcliffe

Det er ikke Theresa Mays skyld, at Storbritannien ikke får det Brexit, som der i 2016 blev stemt for. Det er ikke Theresa Mays skyld, at hendes skilsmisseaftale med EU ikke er blevet vedtaget. Det er ikke Theresa Mays skyld, at Brexit-processen er gået, som den er gået.

Eller det vil sige: Theresa May synes i hvert fald ikke selv, det er hendes skyld. Men hvis skyld er det så? Underhusets. Sådan lød det fra den britiske premierminister, da hun onsdag aften holdt en live-transmitteret tale for briterne ifølge The Guardian.

»Der er én ting, jeg er fuldstændig sikker på: I har fået nok. I er trætte af de interne skænderier. I er trætte af de politiske spil og de uforståelige proceduremæssige stridigheder,« sagde hun henvendt til briterne:

»Trætte af parlamentsmedlemmer, der ikke snakker om andet end Brexit, når I har virkelige bekymringer om jeres børns skoler, vores nationale sundhedssystem, knivovergreb. I vil have denne fase af Brexit-processen overstået. Jeg er enig med jer. Jeg er på jeres side. Nu er det parlamentsmedlemmernes tur til at beslutte sig.«

Det var endnu et upopulært træk i en lang række af upopulære træk – især i premierministerens eget parti, hvor presset nu vokser for at få hendes afgang, skriver The Guardian. Et parlamentsmedlem kalder talen for »uproduktiv« over for avisen, mens en anden siger, at Theresa May opførte sig som Donald Trump med talen.

Torsdag skal Theresa May til EU-topmøde, og her håber Labour-medlemmet Wes Streeting, at de spørger hende, hvem hun egentlig tror, hun repræsenterer:

»Det er ikke parlamentet. Det er ikke landet. Hun har ikke en strimmel af troværdighed tilbage,« skriver han på Twitter.

Tidligere på dagen havde Theresa Mays kontor offentliggjort et brev til EU-præsident Donald Tusk, hvori hun beder om en kort udsættelse af Brexit, så det vil finde sted 30. juni i stedet. I mellemtiden planlægger hun at sende sin skilsmisseaftale til afstemning én gang til. Den er ellers blevet stemt ned i Underhuset to gange allerede.

Nyhederne om Theresa Mays planer vakte vrede i Underhuset – både blandt de Labour-medlemmer, der vil have en længere udsættelse, så der kan blive tid til en ny folkeafstemning, og blandt dem i Mays eget parti, der ønsker et hårdt Brexit uden aftale.

Ved et møde med sine partifæller i De Konservative havde Theresa May tidligere på dagen mødt »uhæmmet vrede« fra både moderate og konservative Brexit-tilhængere, skriver The Guardian. Et partimedlem kalder det ligefrem for »den værste dag som medlem af partiet«.

Flere af Theresa Mays partifæller havde på mødet bedt hende om at træde tilbage, hvis ikke hun kunne løse den krise, som partiet og landet står over for. Andre beklagede sig over, at hendes bøn til EU om udsættelse af Brexit gjorde det endnu sværere for dem at støtte hendes aftale.

»Jeg har aldrig været til et møde som det, atmosfæren var ekstraordinær,« fortæller et unavngivet partimedlem til The Guardian:

»Theresa May lignede Alice i Eventyrland, når hun drikker den trylledrik, der får hende til at skrumpe i stolen.«

Der er otte dage, til Storbritannien skal træde ud af EU.

Fra Tusk lød det onsdag, at der blandt EU-landene kun er vilje til at give May hendes ønskede korte forlængelse, hvis Underhuset stemmer for den skilsmisseaftale, som hun allerede har haft til afstemning to gange.

Tusk afviser i samme ombæring at genåbne forhandlingerne om, hvad der skal indgå i skilsmisseaftalen.

Den britiske parlamentsformand John Bercow har samtidig afvist, at dén aftale skal kunne sendes til afstemning i Underhuset igen, som den er.