Det er federe at være amerikaner

Amerikanerne bliver federe og federe, og myndighederne frygter nu både for borgernes sundhed og den nationale sikkerhed. Hvad der før var alt for meget er nu blevet alt for almindeligt.

Det vakte stor opmærksomhed verden over, da 29-årige Tess Holliday fra Los Angeles tidligere på året skrev kontrakt med modelbureauet Milk Model Manage­ment. Med sine 165 centimeter og en vægt omkring 115 kilo slår hun de fleste rekorder for modeller. Sædvanligvis bruger de såkaldte plus size-modeller en tøjstørrelse, der er omkring ti numre mindre end hendes 52-54. Foto: Polfoto Fold sammen
Læs mere

WASHINGTON: Fedmefronten har ændret sig siden 2001. Dengang indsendte Tess Holliday billeder af sig selv til adskillige modelbureauer rundt om i USA for som 15-årig at forfølge sin drøm: At blive model. Men ingen ville have hende. Det var afslag på afslag.

»Du har et kønt ansigt, men du er for lille og for stor«.

Det første hentydede til hendes højde på 1,65 meter, mens det sidste gik på hendes størrelse. Hun var nemlig allerede dengang det, man venligt kalder for »temmelig rund«. I dag – 15 år senere – er hendes størrelse ingen hindring.

Hun kan vælge og vrage mellem tilbud fra de store firmaer om at blive model. For amerikanerne har brug for Tess Holliday, der med sin størrelse 58 er tættere på virkelighedens amerikanske kvinder end de tynde modeller, man normalt ser på catwalken ved de mange årlige modeopvisninger.

»Min telefon ringer bare hele tiden. Jeg er lige kommet tilbage fra London for tre uger siden, og i denne uge skal jeg til New York. Næste uge er jeg i Montreal, og så er det tilbage til New York igen. Og så til New Orleans, Las Vegas og Seattle. Vel at mærke for at arbejde,« fortæller den nu 29-årige topmodel til det amerikanske magasin People.

Og Tess Holliday er ikke bare forvist til side 21 inde i magasinet. Den store kvinde stråler ud over hele forsiden, stolt af sin størrelse og med en selvsikkerhed og et smil, der giver håb til alle de amerikanske kvinder, der ikke længere bare er overvægtige, men direkte fede. Og dem er der mange af.

En undersøgelse, som blev offentliggjort i sidste uge, viste, at amerikanske kvinder nu har den samme størrelse som amerikanske mænd havde i 1960erne. I gennemsnit vel at mærke.

For fede til militæret

Tess Holliday indgyder ikke alene en selvtillid til alle de kvinder, som ligesom hende oplevede en barndom fra indersiden af skolens skabe, hvor hun ofte blev låst inde af ondskabsfulde klassekammerater, der ikke ville være sammen med klassens tykke pige. I dag tjener hun penge, er en feteret model og er umådelig populær på de sociale medier.

En analyse foretaget af det amerikanske lægetidsskrift JAMA viser, at 75 procent af de amerikanske mænd og 67 procent af kvinderne over 25 år nu er overvægtige eller direkte fede.

Billedet har ændret sig de seneste tyve år. Og ikke til det bedre. Dengang var »kun« 63 procent af de amerikanske mænd overvægtige eller fede, mens 55 procent af kvinderne var det samme. Udover de mange søvnløse nætter det giver de amerikanske sundhedsmyndigheder, fordi følgesygdommene er alvorlige og dyre at behandle, så er intet mindre end USAs sikkerhed nu også på spil.

I TV-udsendelser ser man bekymrede amerikanske officerer, der har vanskeligt ved at rekruttere nye soldater, fordi de simpelthen er så fede, at man næsten ikke engang tør lade dem gå igennem en militær stroppetur på seks uger af frygt for, at de falder døde om.

»Lige om lidt er amerikanerne for fede til at kæmpe, og så har USAs mange fjender frit spil«, lyder det fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon.

»Om fem år vil de amerikanske unge være så overvægtige, at vi vil være ude af stand til at rekruttere egnede soldater. Fedme udgør en national sikkerhedsrisiko«, siger generalmajor Allen Batschelet, som er den øverstbefalende for militærets rekrutteringscentral.

Og for at sætte trumf på har han fortalt til en af de nationale TV-stationer, at kun 72.000 ud af 195.000 unge mænd og kvinder, der meldte sig til militæret, kunne bestå prøverne. Resten var enten for fede eller for dumme eller havde for mange tatoveringer eller en kriminel fortid. Men den største gruppe af dem, der ikke kunne klare prøverne, var de fede. De udgjorde ti procent.

»Og før man gør grin med dette tal, så viser vores beregninger, at det i år 2020 vil være steget til 50 procent, hvilket betyder, at to ud af ti vil blive kasseret, alene fordi de ikke kan få rumpen med sig«, sagde generalmajoren.

Et tabu hos lægen

For lægerne, for militæret og for samfundet som sådan er det store problem, at det er blevet normalt at være overvægtig og fed. Og det gør det ekstra svært at bekæmpe det.

»Det er blevet alment accepteret at være fed. Det er en national krise, og hvis du ser dig omkring, så er 70 procent af de voksne overvægtige eller fede. Man vender sig om på gaden efter de tynde. Ikke de andre,« siger Claire Putnam, som forsker i fedme.

Og det er ikke bare dem over 25 år, der har problemerne. Mere end 70 procent af børnene og de unge er også overvægtige. Det er eksploderet inden for en enkelt generation, og der er ikke nogen tegn på, at billedet er ved at vende til trods for mange kampagner i skoler og andre steder.

Den amerikanske præsidentfrue, Michelle Obama, har haft sine kampagner med sund mad – altså grøntsager og mindre kød. Men foreløbig forgæves. Amerikanske unge spytter stadig gulerødderne ud og mener, at kartoffelchips er den eneste grøntsag, man behøver at spise.

Det er også svært for lægerne at tage denne diskussion med deres patienter. Amerikanerne skal udfylde et spørgeskema, når de opsøger en ny læge. Øverst i skemaet er der forskellige rubrikker, som man skal krydse af, hvis ikke man ønsker at tale med lægen om et bestemt spørgsmål. Den, de fleste sætter kryds ved, er spørgsmålet om vægt.

»Folk kommer ind til lægen og forlader konsultationen igen uden at få den vigtigste besked: Tab dig. For du er for fed. De går ud ad døren og tror, at de er normalvægtige. Det er et problem,« fastslår Claire Putnam.