»Det er en stor tragedie i USA, men det vil næppe ændre noget i krigen mod terror«

Det blodige angreb mod en homoseksuel natklub i byen Orlando i Florida får næppe USA til at skifte strategi i kampen mod terror, vurderer terrorforsker Magnus Ranstorp. Til gengæld har IS krydset en ny grænse ved at angribe en seksuel minoritet, hvis det virkelig viser sig, at der er et link mellem gerningsmanden og terrororganisationen.

Borgere samledes søndag i den amerikanske storby San Francisco i Californien for at mindes ofrene for angrebet på det homoseksuelle diskotek Pulse i Orlando, Florida. REUTERS/Stephen Lam Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHEN LAM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Angrebet på den homoseksuelle natklub »Pulse« i byen Orlando i Florida natten til søndag kommer ikke til at ændre på USAs kamp mod terror. Det vurderer den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp, der til daglig er forskningschef på Forsvarshögskolan i Stockholm.

For selvom angrebet indtil nu har kostet 50 mennesker livet og såret 53, og dermed er det mest dødelige terrorangreb siden 11. september 2001, og selvom Islamisk Stat (IS) har taget skylden for massakren via den ekstremistiske gruppes eget nyhedsorgan, Amaq, vil USA næppe gøre andet end at intensivere den kamp mod Islamisk Stat, der allerede er i gang i Syrien og Irak.

»Det er forventet, at IS vil tage æren for angrebet, uanset om de er ansvarlige. Og jeg tror ikke, det her vil få indflydelse på militære forhold, for USA bekæmper allerede IS. Det er en stor tragedie i USA, men jeg tror ikke, det resulterer i nogen stor ændring i krigen mod terror,« siger Magnus Ranstorp.

De så ofte omtalte »boots on the ground« i kampen mod IS bliver ikke et scenarie efter weekendens angreb, fastslår han.

Målet symboliserer Vesten

Til gengæld kan der komme et efterspil, hvor amerikanerne ser nærmere på procedurerne for ansættelse af sikkerhedsfolk. Gerningsmanden den 29-årige Omar Mateen arbejdede i et sikkerhedsfirma og var veltrænet i at bruge mange typer af våben, pointerer Magnus Ranstorp.

Ingen ved endnu med sikkerhed, om Omar Mateen havde reel forbindelse itl IS, men politikilder siger til flere amerikanske medier, at han har aflagt en ed til Islamisk Stat. Og ser man på angrebet i Orlando og IS' øvrige angreb i Vesten de seneste år, er det en ny udvikling, at en seksuel minoritet er målet.

»Indtil terrorangrebet i Paris i november var der mest fokus på at, at typer såsom Lars Vilks, jøder og politi kunne blive angrebet. Men med angrebet i november gik IS mod alle former for åbne og sårbare mål på barer og spillestedet Bataclan. Og nu er de så gået videre mod et mål, der symboliserer Vesten og alt, hvad IS er imod, nemlig det homoseksuelle miljø.«

»Det homoseksuelle miljø symboliserer demokratiske rettigheder, frihed og tolerance, og de angriber den bløde mave på demokratiet med det her,« siger Magnus Ranstorp.

Homoseksuelle skal beskyttes

Han påpeger desuden, at flere muslimske miljøer har svært ved at tolererer seksuelle minoriteter, ligesom kirken tidligere har haft det. Dermed er weekendens angreb også rettet mod noget, som mange muslimer i forvejen synes dårligt om.

»Det er svært at sige, om det var meningen eller ej, men det er en konsekvens,« siger Magnus Ranstorp.

Han mener IS med angrebet har krydset en ny bro, og at man derfor bliver nødt til at beskytte seksuelle minoriteter bedre fremover.

»Enhver civil samling er et mål, og om det her er en prioriteret en, er for tidligt at sige. Men jeg tror, at folk der eksempelvis organiserer prides, bliver nødt til at tænke ekstra meget på sikkerheden ved sådan et arrangementet,« lyder det fra terroreksperten, der mener det er et spørgsmål om tid, før vi ser endnu et terrorangreb i Vesten begået af IS.

Han understreger, at IS prøver at skabe et massivt chok og en vrede, som vil føre til en overreaktion og islamofobi, som med tiden vil skabe kløfter og polarisering, som gør det lettere for IS at mobilisere mod Vesten. Det er, hvad al terrorisme søger, lyder det.