Det er en skør, skør valgkamp

De seneste par døgn har jeg været undervejs i USAs sydligste ørkenområder mod grænsen til Mexico. Glimtvis Hillary Clintons land som følge af områdets mange latinoer, selv om det bestemt er Donald Trump, der sætter dagsordenen her. Men vælgerne er trætte af Trumps seksuelle eskapader og vil hellere høre om politik. Vel at mærke politik, som kan sætte perspektiv på tingene. Og dér er grænsen til Mexico et oplagt emne.

Som en borger i El Paso fortalte mig: »Forskellen på Donald Trump og Hillary Clinton er, at Clinton taler om helhe­der. Trump taler om konkreter. »Byg en mur«, siger han, og det er jo ikke nogen løsning.«

»Clinton taler derimod om immigrationsreform og sikre grænser og selvfølgelig også om konsekvens for dem, der bryder loven. Men landets problem er ikke, at vi har en næsten 3.200 kilometer lang grænse til Mexico. Problemet er, at man jo ikke bare kan fokusere på en grænse uden at følge op med reformer på immigrations­området. Og det er der, at Clinton har sin stærke side. Hun taler om helheder. Ikke i overskrifter. Men det er måske også hendes svaghed i en valgkamp, som er skør,« forklarer Tom Hankins, som jeg møder i El Pasos centrum.

El Paso er byen med en meget kontrolleret grænse mellem USA og Mexico. Der er selvfølgelig smugling af både varer og mennesker. Men lige langs grænsen er der her rejst et højt hegn, som strækker sig over 800 kilometer, og som gør det sværere at passere grænsen. Alligevel foregår der også her masser af ulovligheder. Andre steder langs den enorme grænse er der lavere hegn og øde områder, hvor man sagtens kan komme illegalt ind i USA. Men de færreste, jeg taler med, mener, at en gigantisk mur løser nogen problemer.

»Intet kan holde folk, der vil ind, ude, og muren er glemt, i samme øjeblik en ny præsident sætter sig i Det Hvide Hus – uanset om det er Clinton eller Trump,« mener Hankins, som altid har stemt demokratisk.

»Men nok er nok. Jeg har også republikanske venner, der ikke gider mere. Trump har for længst spillet fallit. Ingen gider ham længere. Det bliver et knusende nederlag for ham,« siger Tom Hankins. Men grænsen?

»Jo, der er problemer, men er der ikke altid det med en grænse? Jeg er mere bekymret for, hvad der skal ske med USA, hvis Clinton taber. Så får vi helt andre problemer.«