»Det er bare en latterlig rapport«

Naser Khader raser mod USA’s tidligere ambassadør, efter det er kommet frem, at han beskrev Khader som en ineffektiv politiker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA’s tidligere ambassadør i Danmark, James P. Cain, rapporterede i 2007 i rapport til USA’s regering, at Naser Khader var en højtråbende og ekstrem politiker.

- Vi ser ikke længere Khader som en brugbar kontakt til at fremme muslimsk integration i Danmark. Han har været så højtråbende og ekstrem i sine angreb på både troende muslimer og på vores programmer, at vi fremmedgør flere muslimer ved at samarbejde med Khader end ved at ignorere ham, hedder det i det fortrolige dokument til USA’s regering, der er blevet lækket via WikiLeaks.

Læs også: USA-ambassadør advarede mod Khader

Læs også: Khader advarer imod hetz mod muslimer

Naser Khader har imidlertid ikke noget til overs for Cains udtalelser.

- Cain er langt den dårligste ambassadør, USA har haft i Danmark. Hans beskyldninger er latterlige, og jeg kan ikke tage dem alvorlige, siger Naser Khader.

Han mener ikke, at beskyldninger mod ham får nogen som helst indflydelse på hans forhold til USA, og han er også adskillelige gange siden rapporteringen blevet inviteret til USA i politisk embede.

- Den amerikanske regering har ikke taget hans rapport alvorlig. Det er bare en latterlig rapport, der viser, at han havde noget personligt imod mig, siger Naser Khader.

Konflikten blusser

Dokumentet med kritikken af Khader er dateret 15. oktober 2007 og er dermed angivelig sendt til den amerikanske regering tre dage efter, at Naser Khader 12. oktober rettede en skarp kritik mod den daværende amerikanske ambassadør i Danmark, James P. Cain.

Anledningen til udfaldet var, at Cain havde mødtes med en række muslimske organisationer ved en middag i sin ambassadebolig 4. oktober, og Khader påstod, at to af de inviterede var ekstremister, og kaldte ambassadør Cain for en ”nyttig idiot”, men konflikten mellem de to startede allerede to år tidligere.

Ifølge Khader startede konflikten allerede, under Muhammed krisen.

- Det er grinagtigt, at han kalder mig ekstremist. Cain var imod at tegningerne blev offentliggjort, og derfor var han kritisk overfor mig, da jeg sagde, at demokrati og ytringsfrihed kommer før religion. Hvis det er ekstremt, så må han kalde mig ekstrem, siger Naser Khader.