Det Egyptiske Museum hopper 100 år tilbage i tiden

I et opgør med årtiers forsømmelse får Det Egyptiske Museum på Tahrir-pladsen i Cairo en længe ventet ansigtsløftning. Et tegn på, at Egypten måske er begyndt at tage sin kulturarv alvorligt.

Den storstilede renovering af Det Egyptiske Museum i Cairo er både et forsøg på at lokke turisterne tilbage efter en turbulent tid i landets politiske historie og på den anden side et forsøg på at give Tahrir-pladsen, der aktuelt er mest kendt som ramme om folkelige protester, sit hidtidige vartegn tilbage i form af et velplejet museum på internationalt niveau. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CAIRO: Et besøg på Det Egyptiske Museum i Cairo skal ikke længere være en støvet rundvisning under lysstofrørenes kolde lys, der lander tilfældigt på kunstskatte og de kridhvide vægge.

For to uger siden blev første del af en omfattende renovering præsenteret for offentligheden. Tutankhamun Galleriet i den østlige del af museet er blevet genforenet med sine oprindelige røde paneler og pistaciefarvede vægge fra 1902. Hvid er skiftet ud med en blødere beige, og solstråler udefra kan faktisk trænge igennem de nye ruder i modsætning til tidligere, hvor støv og skidt fik ruderne i taget til at ligne mørke tæpper.

En af de mange lokale guider uden for museet er spændt. I dag er det første gang, det såkaldte Sound & Light Show skal fyres af. En idé der er hentet fra den temmelig dramatiske præsentation af pyramiderne efter solnedgang ti kilometer mod vest i Giza lige uden for Cairo.

»Jeg ved ikke helt, om det er værd at se i aften. Det er kun på arabisk. Men jeg er sikker på, at hvis det gøres ordentligt, kan det blive en stor succes. Renoveringen er kun færdig i en lille del af museet. Men det er smukt,« siger han.

Renoveringen af Tutankhamun Galleriet er første del af en syvårsplan, hvor hele museet og stedets haver skal renoveres. I øjeblikket er forskellen mellem den renoverede del og de andre afdelinger massiv på en måde, der næsten får de ikke-renoverede dele til at fremstå som en lagerhal.

På den ene side er det et forsøg på at tiltrække turister i en tid, hvor politisk ustabilitet har ramt landets vigtigste indtægtskilde hårdt. På den anden side er det også et forsøg på at give Tahrir-pladsen, der er blevet kendt for sine folkelige protester de seneste år, sit tidligere omdrejningspunkt tilbage i form af et museum på internationalt niveau. Et museum der vedligeholdes.

Drukner i dårlig vedligeholdelse

Mariam Hamdy, initiativets PR-ansvarlige, håber, at projektet er begyndelsen på nye tider for hele Cairos downtown-område omkring Tahrir-pladsen. Et område, der ligesom mange andre af Cairos ældre bydele næsten drukner i dårlig vedligeholdelse.

Tidligere præsident Hosni Mubaraks nedbrændte parti-bygning ved siden af museet er et af de levn fra urolighederne i 2011, der ikke pryder Tahrir-pladsen. Symbolsk for Mubarak-tidens forsømmelse af landets kulturarv og mange af Cairos smukke bygninger, blev NDP-partiets hovedkvarter bygget på museets grund. Nu står den sortsvedne og afbrændte bygning og spærrer for en smuk udsigt til Nilen for museets gæster.

»Hvorfor denne forsømmelse? Det er muligt at stille det samme spørgsmål til hvert eneste aspekt af livet i Egypten de seneste 30 år. Årsagerne er talrige. Korruption, apati, manglende rådgivning, manglende budget, og listen fortsætter,« siger hun.

Plyndringer af gravskatte og udgravninger har været et problem, siden tidligere præsident Hosni Mubarak blev væltet i 2011. Det sikkerhedsmæssige kaos har blottet dele af Egyptens kulturelle arv.

Under urolighederne på Tahrir-pladsen brød en mand ind gennem vinduerne på taget. Han stjal to guldstatuer, men smed dem uden for museet, da han så de fremmødte betjente. For to år siden, efter at salafisterne og Det Muslimske Broderskab vandt parlamentsvalget, blev ideer om at dække pyramiderne til med slør luftet, og den kvindelige leder af Cairos opera blev fyret og erstattet af en islamist, hvis forstand på kunst og kultur begrænsede sig til, at han også havde set udenlandske film.

Sideløbende med de nye trusler mod Egyptens kulturskatte blev initiativet til at renovere Det Egyptiske Museum taget.

»Ideen har været i støbeskeen i nogle år. Men først for nylig er det lykkedes at realisere planerne,« siger Mariam Hamdy.

Hendes håb er, at når renoveringen indtil videre har vist sig at være så imponerende, vil det være lettere at få igangsat lignende initiativer i fremtiden.

Mange bump på vejen

Projektet er indtil videre sponsoreret af Center for International Migration and Development og Tysklands udenrigsministerium. Men renoveringen er også afhængig af private donorer. En række egyptiske firmaer og privatpersoner samt enkelte udenlandske har allerede doneret penge til projektet. Arbejdet udføres af ansatte fra Environmental Quality International.

»Millioner af turister kommer til Egypten, og mange af dem taler om både gode og dårlige oplevelser. Det er de sidstnævnte, vi godt vil hjælpe med,« siger Ramesh De Silva, den tyske ambassades kulturattache«.

Men processen har krævet tilladelser fra en lang række instanser i det egyptiske bureaukrati. Ikke nogen let opgave i et land, der siden 2011 har haft tre præsidenter, og hvor de forskellige regeringer har været så godt som ikke-fungerende i lange perioder.