Det britiske kongehus: Harry og Meghan mister deres royale status

Den britiske prins Harry og hertuginde Meghan kan ikke længere kalde sig kongelige højheder og mister apanagen, oplyser det britiske kongehus.

 

Hertugen og hertuginden af Sussex i Storbritannien, bedre kendt under navnene Harry og Meghan, vil ikke længere udføre officielt arbejde og royale pligter for det britiske kongehus, og de mister samtidig retten til at kalde sig kongelige højheder.

Det oplyser det britiske kongehus i en pressemeddelse.

Samtidig vil parret ikke længere modtage offentlige midler, og parret oplyser derudover, at de vil tilbagebetale pengene for deres hjem Frogmore Cottage, lyder det fra Buckingham Palace. Et beløb der ifølge BBC skulle være i omgenen af 2,4 mio. britiske pund.

»Selvom de ikke længere formelt repræsenterer Dronningen, så har Sussex'erne gjort det klart, at de i al deres virke fremover vil arbejde for Hendes Majestæts værdier,« står der i meddelelsen fra det britiske kongehus.

Sammen med meddelsen fra Buckingham Palace har den engelske Dronning Elizabeth II også skrevet en udtalelse, hvori hun udtrykker sin glæde over, at de »i fællesskab har fundet en konstruktiv og støttende vej frem for hendes barnebarn og hans familie.«

»Harry, Meghan og Archie vil altid være højt elskede medlemmer af min familie,« skriver hun.

Dronning Elizabeth udtrykker også forståelse for deres beslutning og takker dem for deres indsats for det britiske kongehus.

»Jeg anerkender udfordringerne, de har stået over for som følge af intens opmærksomhed de seneste to år og støtter deres ønske om et mere uafhængigt liv,« siger dronningen og roser samtidig Meghan.

»Jeg er særligt stolt af, hvordan Meghan så hurtigt er blevet en del af familien,« siger hun.

Afslutningsvis tilføjer dronning Elizabeth, at hele familien håber, at aftalen vil gøre Harry og Meghan i stand til at bygge et lykkeligt og fredeligt liv op.

Udmeldingen på Instagram

Aftalen om hertugen og hertugindens fremtid er en følge af, at Harry og Meghan 8. januar meldte ud på det sociale medie Instagram, at de ønskede at træde tilbage som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus.

Opslaget indledes oversat til dansk således:

»Efter mange måneder med refleksion og interne diskussioner har vi valgt et skifte dette år for at starte med at skabe en progressiv ny rolle inden for denne institution.«

I opslaget beretter de to videre, at de vil arbejde for at blive økonomisk uafhængige, og at de vil kaste sig over velgørenhed.

Udmeldingen fra Harry og Meghan kom efter en tubulent tid, hvor de havde haft flere sammenstød med den britiske presse. Senest i oktober i fjor, hvor de lagde sag an mod flere britiske aviser, heriblandt Mail on Sunday, for på ulovlig vis at have offentliggjort Meghans private breve, og The Sun og The Daily Mirror er blevet sagsøgt for hackerangreb mod telefoner.

Prins Harry friede til den amerikanske skuespillerinde Meghan Markle i 2017 efter cirka halvandet års forhold. De to blev gift i maj 2018. Cirka et år efter kom deres søn, Archie, til verden.

Parret vil fremover bo lige så meget i Nordamerika som i Storbritannien, har de tidligere oplyst.

Den nye aftale mellem parret og det britiske kongehus vil træde i kraft i løbet af foråret 2020, oplyses det fra Buckingham Palace.