Det britiske kongehus »er himmelhenrykt« over ny prins

Prins William og hertuginde Kate blev mandag eftermiddag forældre til en lille dreng. Den nye prins, der bliver nummer tre i arvefølgen til den britiske trone, bliver modtaget med stor begejstring af sin royale familie.

Foto: ANDREW YATES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STORBRITANNIEN: I det britiske kongehus er der mandag aften stor begejstring. Prins William og hertuginde Catherine af Cambridge, populært kendt som hertuginde Kate, er mandag eftermiddag blevet forældre til en lille dreng.

Hele den royale familie er blevet informeret om fødslen, og nyheden er kommet som en stor glæde, ikke mindst for tronarvingen prins Charles, der nu har fået sit første barnebarn.

»Både min kone og jeg er himmelhenrykte over ankomsten af mit første barnebarn,« lyder det mandag aften i en pressemeddelelse fra prins Charles, far til prins William, der også udtaler sig på vegne af sin hustru, hertuginde Camilla af Cornwall.

»Det er et utrolig særligt øjeblik for William og Catherine, og vi er så begejstrede på deres vegne, og over fødslen af deres lille dreng,« lyder det i pressemeddelelsen fra den stolte, nybagte farfar.

»Vi ser ivrigt frem til at se barnet i den nærmeste fremtid,« tilføjer han.

Se hele pressemeddelelsen fra Clarence House - prins Charles' hus - her.

Også den 87-årige oldemor, dronning Elizabeth, »glæder sig« over fødslen, lyder det i en officiel meddelelse.

Kongehuset var heller ikke sene til at dele deres glæde over fødslen på det sociale medie Twitter (se tweet i bunden af denne artikel) og på Facebook.

Hertuginde Kate blev tidligt mandag morgen indlagt på hospitalet med veer, og den nybagte far, prins William, var til stede under fødslen, oplyser hoffet.

Den royale fødsel fandt sted på St. Marys Hospital i Paddington i det vestlige London, hvor også prinsesse Diana fødte prins William for 31 år siden, og den nye prins kom til verden klokken 16:24 lokal tid. Både mor og barn, en dreng på 3.800 gram, har det godt, og de vil blive på hospitalet natten over, oplyser hoffet.

Drengens navn vil blive annonceret »på et senere tidspunkt«, lyder det i en pressemeddelelse fra hoffet, men britiske bookmakere har tippet George som favoritnavn, efterfulgt af James.

Også uden for de royale kredse blev nyheden modtaget med stor glæde. Der lød et højlydt hurraråb, da den lille prins’ fødsel blev annonceret foran hospitalet, hvor et større antal mennesker mandagen igennem har afventet fødslen i spænding.

Storbritanniens premierminister, David Cameron, var også ude med lykønskninger mandag aften:

»Over hele landet, og faktisk også tværs over Commonwealth, vil folk fejre og ønske regentparret godt,« sagde premierministeren mandag.

»Det er et vigtigt øjeblik i vores nations historie, men jeg formoder, at det frem for alt er et vidunderligt øjeblik for et varmt og kærligt par, der har fået en nyfødt dreng. Det har været et par bemærkelsesværdige år for vores kongelige familie,« sagde David Cameron ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Også USAs præsident Barack Obama har budt den lille ny velkommen til verden. Hans talsmand sagde kort før fødslen, at præsidenten og hans familie »ønsker familien og hele Storbritannien tillykke med denne betydningsfulde begivenhed,« skriver nyhedsbureauet AFP.

Den nyfødte prins ankommer på et tidspunkt, hvor den kongelige familie rider på en bølge af popularitet. En meningsmåling viste i sidste uge, at 77 procent af briterne er tilhængere af at forblive et monarki, hvilket ifølge Reuters næsten er den bedste måling, der har været.

Prins William og Catherine Elizabeth Middleton blev kærester i 2003, men i 2007 blev det offentliggjort, at parret havde slået op. Senere fandt de sammen igen, og den 29. april 2011 blev parret gift i Westminster Abbey i London.


Her er det officielle tweet fra det britiske kongehus i anledning af fødslen:


Er du på mobilsitet, kan du finde henholdsvis det britiske kongehus' og prins Charles' hus - Clarence House - her på Twitter.