Det bliver lettere for indvandrerbørn at få schweizisk pas

Vælgerne i Schweiz vil strømline regler om statsborgerskab, så efterkommere af indvandrere får det lettere.

Børnebørn af indvandrere, der slog sig ned i Schweiz for årtier siden, skal have lettere ved at blive statsborgere i landet.

Det mener et flertal af vælgerne i Schweiz. De har søndag stemt for at strømline reglerne for, hvornår tredje generation af indvandrere kan få fingre i et schweizisk pas.

60 procent af vælgerne bakker ifølge tv-stationen SRF's foreløbige optællinger op om at ændre reglerne.

Det ses som et nederlag for landets højrefløj, der i valgkampen har lagt vægt på frygten for en "islamisering" af Schweiz, skriver BBC.

Blandt andet har en valgplakat vist en kvinde dækket til af en sort burka og teksten "Nej til ukontrolleret naturalisering".

Cirka en fjerdedel af befolkningen i Schweiz er udlændinge. Det er en markant højere andel end i lande, der har knap så stramme regler om statsborgerskab for børn og børnebørn af indvandrere.

Efterkommere står i dag over for en lang række bureaukratiske regler, før de kan få et schweizisk pas. Det er nogle af disse regler, der skal sløjfes eller gøres mere simple.

Fjerde gang er således lykkens gang. I løbet af de seneste 30 år har spørgsmålet om et mere simpelt system for udlændingenes børnebørn været på valg tre gange. Hver gang er det blevet afvist.

Der er dog fortsat en række krav til børn og børnebørn.

De skal blandt andet være velintegrerede, yngre end 25 år, født i Schweiz og have gået i skole i landet i mindst fem år, skriver Reuters.

Derudover skal de dele schweiziske værdier, tale et af de nationale sprog og ikke være afhængige af ydelser fra staten.

Den nye lovgivning vil ifølge BBC påvirke 25.000 mennesker. Størstedelen af dem har italienske rødder.

I dag skal de igennem adskillige test og interview, før de kan kalde sig schweizere. Også selv om de er født i landet. I prøverne bliver de for eksempel spurgt til lokale oste og bjerge.

/ritzau/