Det amerikanske våbensalg er rygende varmt

Smith & Wesson og andre våbenmagere i USA lever højt på amerikanernes ønske om at kunne forsvare sig selv.

Smith & Wesson og andre våbenmagere i USA lever højt på amerikanernes ønske om at kunne forsvare sig selv.

Mens præsident Barack Obama nu gør endnu et forsøg på at stramme våbenloven, så køber amerikanerne rifler og pistoler som næsten aldrig før.

Den civile oprustning kan aflæses på aktiekurserne hos flere af landets mest kendte våbenproducenter.

Værdien af Smith & Wesson, der især kendes for sine pistoler og revolvere, blev i 2015 således fordoblet på børsen i New York.

Over de seneste fem år er aktiekursen seksdoblet og aktionærer i andre våbenfirmaer har også mangedoblet deres investeringer.

Der lå også mange våben under amerikanernes juletræer. I december blev der i hvert fald solgt flere våben end i næsten nogen anden måned de seneste 20 år ifølge The New York Times.

På den såkaldte Black Friday, hvor de amerikanske butikker skyder julesalget i gang med slagtilbud, meldte flere våbenforhandlere om rekordsalg.

- Og hvis det ikke var våben, så var det tilbehør og udstyr til våben, sagde Kelly Womack, medindehaver af våbenforretningen Fort Chaffee Outfitters, til en lokal tv-station i Arkansas.

Samtidig kunne forbundspolitiet FBI på Black Friday konstatere et rekordstort antal baggrundstjek på 185.000 personer, som ønskede at anskaffe sig et våben.

Dermed fortsætter et årelangt mønster med stejlt stigende salgskurver i tiden efter skudmassakrer og politiske udmeldinger om at skærpe våbenloven, konstaterer The New York Times.

Ifølge de føderale myndigheder lå salget i den forgange december ekstraordinært højt med 1,6 millioner.

Massakrer i USA og Europa kan have løftet salget. Først var der angrebene i Paris 13. november. Her omkom 130 personer. Knap tre uger senere dræbte et bevæbnet ægtepar 14 mennesker i Californien i endnu et amerikansk massedrab.

Tragedien skabte på ny debat om våbenloven, og Obama opfordrede igen Kongressen til at skærpe lovgivningen.

Og hver gang øger det de børsnoterede våbenfirmaers værdi på en forventning om, at nu stiger salget.

Da den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton sidste år talte om at stramme våbenloven, steg kursen på Smith & Wesson dagen efter med syv procent ifølge The Guardian.

Ifølge en analytiker er hovedårsagen til, at amerikanerne køber så mange våben dog en helt anden en udsigten til et politisk indgreb.

- Folk køber våben på grund af frygt og et ønske om at kunne forsvare sig selv, sagde Chris Krueger, amerikanske aktieanalytiker med fokus på våbenbranchen, til The Guardian i december.

/ritzau/