Det amerikanske forsvars sidste bastion er faldet

USA tillader nu kvinder på alle poster i forsvaret – også i den yderste frontlinje. Mændene raser. »Det er et slag i ansigtet på os at tro, at tøser kan udføre vores job,« konstaterer en mandlig soldat fra specialstyrkerne.

Kristen Griest (tv.) og Shaye Haver (th.) bestod sidste år som de første kvinder nogensinde prøverne på hærens Ranger-skole i Fort Benning. foto: Tami Chappell Fold sammen
Læs mere
Foto: TAMI CHAPPELL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Hvis man tror, at store, stærke mænd i de amerikanske eliteenheder ikke piber, så tro om. Hvis man tror, at denne verdens mest toptrænede dræbere ikke frygter noget, så tro om igen.

Mændene i det amerikanske forsvar frygter kvinder mere end selv deres værste fjender, og siden kvinder 1. januar fik fuld adgang til alle stillinger i frontlinjen i det amerikanske militær – inklusive de mange eliteenheder – så har protesterne taget et helt uset omfang.

Ifølge mændene i eliteenheder som Navy Seals, Delta Force, Rangers, De Grønne Baretter og det berømte amerikanske Marine Corps’ infanterienheder falder standarden i fremtiden.

Ifølge en stor undersøgelse, som Rand National Defence Research Institute gennemførte i 2014 forud for beslutningen om at lukke kvinder ind i kampenhederne, var ikke mindre end 85 procent af de adspurgte imod, at kvinder lukkes ind i disse styrker.

Undskyldningerne er mange. Mændene er bekymrede for kvindernes menstruation og for, hvorvidt de er stærke nok til at klare presset. Mændene mener også, at deres egne kærester vil blive rasende ved udsigten til, at de skal ligge sammen med en kvinde i et telt.

Men hvis man studerer de mange udtalelser fra rapporten, som er blevet gengivet i mange amerikanske medier, blandt andet Huffington Post, så er det den mandlige stolthed, der er på spil her.

»Det er et slag i ansigtet på os at tro, at tøser kan udføre vores job. Det er ikke det fysiske aspekt, der bekymrer mig. Min indvending er ikke moralsk eller blot for at bevare status quo. Det vil bare ikke længere være noget særligt,« siger en specialstyrkesoldat i undersøgelsen.

Kvinderne kommer til at kæmpe

Andre påpeger det rent fysiske i det at være i en specialenhed. De hævder, at kvinder aldrig nogensinde vil kunne opnå en styrke, som medfører, at man kan stole på dem i alle situationer.

Det sidste er dog blevet modbevist her i efteråret, da to kvinder gennemførte hærens hårde Ranger-program. De klarede sig overordentligt flot. Faktisk var en af de første, kvinder, der gik igennem programmet, så fræk at sige, at det ikke var særligt hårdt:

»Det hårde var at klare hele tiden at overbevise mine overordnede om, at kvinder også kan,« sagde hun, da hun som en af de første kvinder havde bestået prøven og kunne sætte det eftertragtede Rangers-mærke på sit uniformsærme.

Men det er ikke kun specialstyrkerne og de tunge infanterioperationer i for eksempel Marine Corps, der indtil nu har været lukket for kvinder. I alt 240.000 stillinger i forsvaret har været forbudt for kvinder. Det ændrer sig nu, hvis ellers lovens bogstav bliver bakket op nede i systemet.

For det vil givetvis stadig være en kamp for de kvinder, der søger ind, at blive accepteret, selv om de består alle optagelsesprøver. Og det bliver understreget af alle generaler i alle værn, at optagelsesprøverne ikke vil blive anderledes for kvinder:

»På det område vil der ikke ske noget. Jobbet kræver en bestemt fysik og psyke, og hvis man har begge dele, så bliver man optaget«, siger luftvåbnets personalechef, brigade­general Brian Kelly til USA Today.