Det afghanske præsidentvalgs kandidater

Lørdag skal afghanerne vælge en ny præsident. Efter at tre af kandidaterne, herunder den siddende præsident Hamid Karzais broder, har trukket sig, er der otte kandidater tilbage. Heraf samler interessen sig om tre favoritter.

Frivillige til det afghanske valg fragter stemmeurner på æsler i det nordlige Afghanistan. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/AFGHANISTAN

Alle præsidentkandidaterne til det afghanske valg har udpeget to vicepræsidenter, som de stiller op sammen med. Vicepræsidenterne tilhører andre etniske grupper end kandidaten selv. Det er et helt bevidst forsøg på at tiltrække vælgere fra et så bredt udsnit af det regionalt og sekterisk opdelte Afghanistan.

Her er de tre favoritter, hvoraf to er pashtunere, der er den største etniske befolkningsgruppe i Afghanistan, og den gruppe, som den nuværende præsident, Hamid Karzai, tilhører. Den sidste af favoritterne er halvt pashtun/halvt tadsjik – et af de etniske mindretal i det nordlige Afghanistan.

Zalmay Rassoul, 72 år, pashtun og tidligere udenrigsminister. Desuden tidligere national sikkerhedsrådgiver for den siddende præsident Karzai. Rassoul vurderes at være Hamid Karzais foretrukne kandidat. Vurderingen baseres blandt andet på, at Karzais broder har valgt at støtte Rassoul, efter at han selv har trukket sig som kandidat.

Rassoul har rekrutteret en velkendt tadsjik som førstevicepræsident. Det er Ahmad Zia Massoud, leder af partiet National Front og broder til den terrordræbte Ahmad Shah Massoud, der er en nationalhelt på grund af sin kamp mod Sovjetunionens besættelse og senere mod Taleban-regimet. Rassouls andenvicepræsident er Habiba Sarobi, der i 2005 blev udnævnt til Afghanistans første kvindelige provinsguvernør. Sarobi tilhører hazaraerne – det shiamuslimske mindretal.

Ashraf Ghani, 65 år, pashtun og medlem af den indflydelsesrige pashtunske stamme Ahmadzai. Tidligere finansminister under præsident Karzai og mangeårig medarbejder i Verdensbanken. Efter Taleban-regimets fald i 2001 var Ghani særlig rådgiver for FNs Afghanistan-udsending, Lakhdar Brahimi, og med til at fastlægge strukturerne i det nye Afghanistan. Han var kandidat ved præsidentvalget i 2009, hvor han kom ind på en fjerdeplads.

Ghani leder tænketanken Institute of State Effectiveness og kom sidste år ind på en andenplads i magasinet Prospects liste »World Thinkers«.

Den ene af Ghanis vicepræsidenter er en berygtet krigsherre fra Afghanistans borgerkrig i 1990erne. Det er Abdul Rashid Dostum, der anklages for krigsforbrydelser af menneskerettighedsorganisationerne.

Abdullah Abdullah, 53 år og Afghanistans første udenrigsminister i præsident Karzais regering efter Taleban-regimets fald i 2001. Halvt tadsjik og halvt pashtun, hvilket kan gøre det svært at få vælgeropbakning blandt pashtunerne – Afghanistans største etniske gruppe.

Abdullah gik af som udenrigsminister i 2006 og stillede op mod Karzai ved præsidentvalget i 2009 og fik i omegnen af 30 procent af stemmerne. Han opgav at stille op i anden valgrunde med den begrundelse, at valghandlingen ikke var fri og fair.

Abdullah Abdullah ventes at blive stemmesluger i det nordlige Afghanistan, der er domineret af landets ikke-pashtunske befolkningsgrupper. Han har valgt en hazara – fra det shiamuslimske mindretal – som førstevicepræsident og en pashtun som andenvicepræsident. Det er Mohammad Khan, der har en fortid i den islamistiske milits Hezb-e Islami – Afghanistans største oprørsgruppe efter Taleban.