Desperate asylsøgere krydser Den Engelske Kanal

To iranske mænd blev reddet, da lyset fra deres mobiltelefon blev set fra en færge. Ifølge britisk politi er menneskesmuglere i gang med at udvikle nye ruter fra det europæiske fastland til Storbritannien.

I forsøget på at nå frem til Storbritannien har migranter i årevis samlet sig i området kaldet »Junglen« ved den franske kanalby Calais. Indtil i år har de franske myndigheder ladet lejren leve sit eget liv, men for en måned siden blev den ene halvdel af Junglen ryddet. Det har medviket til det øgede pres på den engelske kanalkyst.?Foto: Philippe Huguen/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Turen over det smalle stræde mellem Frankrig og Storbritannien kan være fristende. Ikke mindst, hvis man opholder sig illegalt på den franske kyst og har et brændende ønske om at komme videre. Men selv om de lidt over 30 kilometers sejlads nok kan se indbydende ud, kan rejsen i en gummibåd være omtrent lige så farligt som mellem Tyrkiet og de græske øer.

Det måtte to iranske mænd sande i denne uge, da de drev rundt i timevis i deres lille to-personers gummibåd uden at ane, hvor de befandt sig. Til sidst fik nogle ombord på en færge øje på et flakkende lys et par kilometer udenfor havnen i Dover.

»Det var en mobiltelefon, som blev holdt i vejret. De havde været på havet i mere end syv timer, og de var kolde og ret rystede,« oplyste den lokale redningstjeneste til BBC.

De to mænd i henholdsvis 40erne og 50erne havde forinden ringet til den britiske alarmcentral, men de kunne ikke fortælle, hvor de var. Efter at være blevet reddet og have modtaget førstehjælp blev mændene overgivet til immigrationsmyndighederne.

Nu kan den britiske regering blot håbe på, at det ikke er begyndelsen på en ny tendens. Det vil være et decideret mareridt for EU-tilhængerne, netop som den officielle EU-kampagne er skudt i gang med ti uger til folkeafstemningen om at forblive i eller forlade EU, og hvor ukontrolleret immigration er et hovedemne i debatten.

Menneskesmuglere i aktivitet

Menneskesmuglere er angiveligt i fuld gang med at udvikle »ruten«, efterhånden som sikkerhedsforanstaltningerne ved færgerne og tunnellen bliver forstærkede i den franske havneby Calais. Her har asylsøgere og illegale immigranter fra Asien og Afrika gennem flere år forsamlet sig og med alle midler forsøgt at komme videre til den engelske kyst.

Ifølge The Times er flere asylsøgere det seneste år ankommet til strandene i Kent i det sydøstligste England. Tidligere i år blev fem asylsøgere reddet om natten få kilometer udfor den franske kyst, efter at de havde mistet kontrollen over deres gummibåd, og en af dem var svømmet tilbage for at hente hjælp. For et par år siden blev otte afghanere reddet af en færge fra en forlist gummibåd. Inden da var en yngre mand blevet fundet i havet på nogle brædder, som han havde prøvet at knytte sammen til en tømmerflåde.

Enhver kan med et kig på et kort se, at der er masser af britisk kyststrækning at sigte efter for asylsøgere og smuglere med gummibåde og andre mere sejlbare fartøjer. Uanset, hvad Frankrig, Storbritannien samt Belgien og Holland gør for at sikre kystbevogtning, vil der ifølge britisk politi fortsat være masser af muligheder for asylsøgere og illegale immigranter, som vil videre fra det europæiske kontinent.

For nogle dage siden oplyste politiet i en redegørelse, der blandt andet blev refereret af netmediet Kentonline, at smuglere holder alle former for rejse til Storbritannien åben. En rejse fra eksempelvis Irak kan koste omkring 130.000 kroner med fly inklusiv falske pas og dokumenter. Ad landvejen kan turen fra Irak gennem Tyrkiet og Europa koste omkring 40.000 kroner. Ifølge mediesitet blev fem mænd opdaget på et godstog ved Folkestone, hvor de fortalte, at de havde betalt omkring 3.500 kroner for at blive lukket ind i containere i Calais.