Desmond Tutu misser Mandelas begravelse

Ærkebiskop Desmond Tutu har ikke modtaget den nødvendige tilladelse for at deltage i Mandelas begravelse.

Desmond Tutu - mangeårig ven af Mandela og ærkebiskop - har ikke modtaget den nødvendige tilladelse for at at deltage i Mandelas begravelse 15. december. Der spekuleres i politiske motiver. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYDAFRIKA: Den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu kommer ikke til at deltage i begravelsen af Sydafrikas tidligere præsident og landsfader Nelson Mandela søndag. Det oplyser ærkebiskoppens kontor ifølge AFP.

»Ærkebiskoppen er ikke akkrediteret til arrangementet og vil derfor ikke deltage,« siger Desmond Tutus datter, Mpho Tutu, til AFP.

Flere har spekuleret i, om ærkebiskoppen er blevet udelukket fra begravelsen grundet sin kritik af det regerende parti i Sydafrika, African National Congres (ANC), der er Mandelas gamle parti.

Desmond Tutus talsmand, Roger Friedman, vil ikke kommentere på spekulationerne, men siger i stedet, at Tutu »ikke har planer om at deltage«.

Tutu og Mandela var meget tætte venner, og da Mandela blev løsladt efter 27 års fængsel, tilbragte han sin første nat som en fri mand i Tutus hjem.

Den sydafrikanske ærkebiskop har været meget åben i sin kritik af Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, og ANC-partiet. Tutu var også udeladt af det officielle program fra mindehøjtideligheden for Nelson Mandela, der blev afholdt i Soweto i tirsdags med deltagelse fra over 100 statsledere.

Han blev ifølge AFP først kaldt op på scenen ved højtidelighedens afslutning, da der kun var få mennesker tilbage, for at velsigne ceremonien. Her benyttede han lejligheden til at irettesætte publikum, der kom med tilråb om Jacob Zuma.

Nelson Mandela skal søndag begraves i sin hjemby Qunu, og hans kiste er lørdag formiddag på vej til byen.