Derfor kan mange amerikanere ikke udstå Hillary Clinton

Sig navnet »The Clintons« og så bryder debatten ud blandt amerikanerne. Følelserne er stærke, når det drejer sig om parret, der er politiske dyr.

The Clintons »way back when« i 1992. Fold sammen
Læs mere

WASHINGTON: Der findes næppe et ægtepar i USA, der er mest omstridt end Bill og Hillary Clinton. Powerparret er genstand for smædekampagner, politiundersøgelser, mistanke for korruption, misbrug af magt og for at sætte deres egne standarder og regler for, hvordan man opfører sig i offentlige embeder. Ja, Bill Clinton var en succesrig præsident i USA i 1990erne på en lang række områder. Hans tid sættes ovenikøbet i et romantisk skær, fordi han fik strammet økonomien op, fik sat amerikanerne i arbejde - og så var han et charmerende politisk dyr, som i nogle kredse blev tilgivet sine mange seksuelle eskapader, fordi han var gift med Hillary Clinton, som mange - heller ikke kvinder - dengang kunne udstå.

Hvorfor ikke?

Jo, fordi hun var en kvindeskikkelse, som satte en ny standard for det at være førstedame. Hun var ikke til det pompøse og det ufarlige. Hun blandede sig i politik. Hun ville noget med sit liv. Hun var Claire Underwood fra den berømte tv-serie House of Cards, som heller ikke kan holde sig fra magten. Og nu vil hun være præsident. »Heksen fra Det Hvide Hus«, som hun blev kaldt dengang, fordi pæne amerikanske førstedamer normalt bare skulle holde sig i baggrunden og højst sætte et par markante fingeraftryk på uskadelige politiske emner.

Jay Parini, en amerikansk forfatter og i øvrigt Hillary Clinton-støtte, sagde fornylig til CNN, at det er for let bare at affærdige kritikken af Hillary Clinton som sexistisk, selv om der bestemt også er meget af det i hadet mod hende. Da Clinton var førstedame, kastede hun sig ind ud et brandvarmt politisk projekt om en sundhedsreform, som nu har set dagens lys under præsident Barack Obama, men som var hendes store politiske nederlag i 1990erne. I dag er amerikanerne også i tvivl om, hvorvidt hun taler sandt om den såkaldte Benghazi-affære, hvor terrorister myrdede fire amerikanske statsborgere inklusiv USAs daværende ambassadør i Libyen, Christopher Stevens.

Ignorerede hun sikkerheden ved konsulatet? Adskillige undersøgelser har pure frikendt Clinton, men hun har ikke formået at vifte denne affære væk. Og hendes tætte forbindelser til amerikanernes hadeobjekt nummer et siden finanskrisen. Wall Street, har vist sig at være belastende.

Det, at hun har modtaget omfattende støtte fra pengestærke folk på Wall Street, tæller ikke på plussiden. Også fordi hun i dag tordner mod netop de samme pengemænd i valgkampen.

»Hendes problem er, at hun skjuler sandheden engang imellem. Men det gør andre politikere også. Faktisk viser de fleste undersøgelser, at Clinton faktisk har sine facts i orden, og at hun er den politiker, der holder sig mest til »sandheden«. I modsætning til Donald Trump (republikanernes præsidentkandidat), som fakta-tjekkere siger kun siger »sandheden ni procent af tiden. Hillary Clinton siger noget, der er tæt på eller er sandheden i næsten halvdelen af gangene«, siger Parini.

Men det er i Hillary Clintons tilfælde ligegyldigt. Mange tror stadig ikke på hende. Faktisk scorer hun - på linje med Trump - meget lavt i troværdighedsmålinger. Det skyldes blandt andet, at hun har været med længe i politik, og at alle husker hende eller mener at kunne huske noget helt tilbage fra tiden som førstedame i Det Hvide Hus.

Men parret tilhører også den elite, som amerikanerne i stigende grad vender sig mod.

De er blevet rige på deres berømmelse. De har en Clinton Foundation, der er god for godt 180 mio dollar. Både indenlandske og udenlandske donorer står i kø for at give fonden penge. Og Clinton-familien kan ikke ryste fornemmelsen hos befolkningen af sig for, at der foregår »et eller andet« i den fond, som ikke tåler dagens lys.

Betalte saudiarabiske investorer til fonden, mens Hillary Clinton var udenrigsminister? Hvorfor gik Hillary Clinton på samme tidspunkt ind i en betændt sat med den schweiziske bank UBS, som lå i krig med det amerikanske skattevæsen og fik selskabet reddet ud af en knibe? Hvorefter Bill Clinton fik en kontrakt med banken om at holde en række lukrative foredrag?

Alt det hører med til »The Clintons«, som deltager i et veritabelt realityshow i amerikanske medier. Og nu også med deres eneste datter, Chelsea Clinton, som en del af cirkusset, fordi hun selvfølgelig selv skal blive USAs første kvindelige præsident, hvis det ikke lykkes for Hillary Clinton. Siger de onde tunger altså.

Bill Clinton har både været en utrolig støtte for sin hustru, men også været en forhindring mange gange. Han er stadig populær, når han dukker op til valgmøderne. Men han bliver hidsig, hvis nogen for alvor udfordrer Hillary Clintons politik.

Men Hillary Clintons største problem er hendes troværdighed og den fond, hun og manden ejer. For dens lukkethed og det faktum, at Hillary Clinton selv nægter at offentliggøre de mange taler, hun har holdt til store amerikanske virksomheder, betyder, at vælgerne stadig i stort omfang mener, at hun er utroværdig.

»The Clintons« får måske fire år mere i Det Hvide Hus. Og få er i tvivl om, at hun er kvalificeret til jobbet. Men kan hun være præsident for alle amerikanere, som man skal være? Og egner Bill Clinton sig til at være »førstemand«? Det er der mere tvivl om.