Derfor kaldes amerikanere hjem: Iransk leder forbereder irakiske militser på krig

Den øverste militære leder i Iran har holdt møde med irakiske militser i Bagdad. Det, han sagde under mødet, har skabt panik i USA og Storbritannien, som mener, at den militære leder forbereder de irakiske militser på en stedfortræderkrig.

Qassem Suleimani er en af Irans øverste militære ledere og står i spidsen for de såkaldte Qud-styrker – den specialenhed i hæren, som står for udenlandske militser og operationer. Han har angiveligt mødtes med alle lederne af de Iran-loyale og shiamilitante grupper i Irak for at give dem en klar besked: Forbered jer på proxy-krig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix

Forbered jer på en proxy-krig. Sådan lød beskeden angiveligt, da en af Irans øverste militære ledere, Qassem Suleimani, tilsyneladende mødtes med irakiske militser, der er loyale over for Iran.

Mødet skulle have fundet sted i Bagdad for tre uger siden, skriver den britiske avis The Guardian, som har talt med to unavngivne kilder fra de britiske sikkerhedstjenester.

Det er angiveligt Suleimanis besked til de irakiske militser, der har foranlediget USA til at trække alle amerikanere, som ikke indgår i et akutberedskab, ud af Irak, skriver The Guardian. Også med hensyn til danske og britiske tropper i Irak beskrives sikkerhedssituationen som forværret.

Tidligere har det lydt i The New York Times, at USA har billeder af fartøjer i Den Persiske Golf, som iranskstyrede militser har forsynet med missiler. Amerikanske sikkerhedsmyndigheder har frygtet, at iranerne planlagde at affyre missilerne mod amerikanske flådestyrker i området. Billederne er ikke blevet offentliggjort.

På sin vis er det ikke ualmindeligt, at Qassem Suleimani mødes med lederne af Iraks shiamilitante grupper, men ifølge The Guardian var dette møde imidlertid anderledes.

»Det var ikke helt en opfordring til vold, men det var heller ikke langt fra,« oplyser en kilde til The Guardian.

Mødet har efterfølgende skabt panik blandt amerikanske, britiske og irakiske embedsfolk, som nu frygter, at Irak kan blive næste arena for den eskalerende konflikt mellem Iran og USA, skriver The Guardian.

Alle militante grupper, som falder ind under Iraks såkaldte folkelige mobiliseringsenheder, var samlet ved mødet, som én højtstående person efterfølgende har advaret vestlige diplomater om. På mødet har de angiveligt fået at vide af Suleimani, at de skulle forberede sig på en proxy-krig – på dansk: en stedfortræderkrig – mod amerikanerne.

USA har i de seneste uger sendt massive flådestyrker til området ud for Irans kyst, ligesom USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, har advaret om, at det, såfremt Iran forsøger at ramme USA eller andre allierede med et terrorangreb i regionen, vil få konsekvenser.

Det er i øvrigt blevet beskrevet i The New York Times, at den amerikanske forsvarsminister, Patrick Shanahan, torsdag præsenterede en opdateret militærplan for Iran. Denne involverede en udstationering af 120.000 amerikanske soldater, såfremt Iran forsøger at angribe amerikanske styrker.

Præsident Trump forsøger dog tilsyneladende at undgå scenariet, idet han har informeret sin forsvarsminister om, at han ikke vil i krig med Iran, oplyste embedsfolk fredag til The New York Times.

Suleimani er leder af Irans såkaldte Qud-styrke, som er den enhed af Den Revolutionære Garde, der står for Irans aktiviteter uden for landets grænser. Det er blandt andet Qud-styrken, der støtter Syriens leder Bashar al-Assad og den shiamilitante Hizbollah-bevægelse i Libanon.

Saudi-Arabien har anklaget Iran for at stå bag angrebene på to saudiske tankskibe, som blev ramt søndag, og droneangreb mod saudiske olierørledninger i Yemen. Ifølge The Guardian har saudiske statsmedier desuden svoret hævn over Iran for angrebene – og saudiske embedsmænd har ladet USA vide, at de håber på at se allierede beskytte deres interesser.

Iran har dog ikke bekræftet, at styret skulle stå bag et eller flere af angrebene.