Derfor frygter Kina de amerikanske THAAD-missiler

Truslen fra Nordkorea er blevet så alvorlig, at Sydkorea vil styrke sit forsvar med et nyt amerikansk missilsystem. Det har fået de diplomatiske og militære alarmklokker til at ringe i Kina.

Udadtil var der tilfredse miner, da USAs præsident Barack Obama (tv.) og Kinas Xi Jinping i sidste uge mødtes ved topmødet i Washington om den globale atomtrussel, men Kina er ikke tilfreds med USAs planer om THAAD-missiler i Sydkorea. Foto: Stephane de Sakutin/AFP Fold sammen
Læs mere

BEIJING: Atomvåben og kampen mod spredning af samme har været på den storpolitiske dagsorden i Washington.

Over 50 nationer deltog i topmødet i sidste uge om den globale atomtrussel, hvor USAs præsident Barack Obama var vært.

Frygten for højradioaktivt materiale i hænderne på de forkerte har fået nyt liv efter terrorangrebene i Paris og Bruxelles. Og så er der Nordkorea. Med Iran på en mere forsonlig kurs er det kun naturligt at se mod Pyongyang, når emnet atomsikkerhed er på bordet. Kim Jong-un står højt på listen over personer, der kunne finde på at sprede eller anvende atomteknologi med henblik på terror eller krigsførelse.

Det er ikke mange måneder siden, at Nordkorea sidste gang afprøvede et kernevåben. Og endda – efter styrets eget udsagn – en test af en teknologisk ganske krævende brintbombe. Efterfølgende fulgte en affyring af en langtrækkende raket. Begge dele i strid med FNs sanktioner rettet mod styret. Sidste weekend sendte Pyongyang så en ny propagandabredside af sted i form af en video, der ikke sparede på krigsretorikken og sluttede af med billeder af en paddehattesky hængende over Washington.

Så helt overraskende er det ikke, at Nordkorea også på dette atomtopmøde har fyldt en del. Blandt deltagerne i den amerikanske hovedstad var Kinas præsident og partichef, Xi Jinping. Han er på det overordnede plan enig med Barack Obama. Begge går ind for et atomfrit Nordkorea. Udadtil var der derfor smil og håndtryk, da præsidenterne mødtes.

Ændring af magtbalancen

En fælles aftale om at følge FNs sanktioner mod Nordkorea blev det også til. Men bag lukkede døre lagde Xi Jinping ikke skjul på sin utilfredshed. USA og Sydkorea lægger planer, der vil rykke ved magtbalancen i hele Østasien, sagde han. Det er usædvanligt klar tale fra den kinesiske leder og handler om det amerikanske missilsystem THAAD (Terminal High Altitude Area Defence).

THAAD er lavet til at beskytte mod kort- og mellemdistancemissiler og kan meget vel være på vej til Sydkorea. Efter Nordkoreas seneste våbentest og aggressive adfærd har den sydkoreanske regering vurderet, at landets forsvar skal styrkes.

THAAD er udviklet af den amerikanske våbenproducent Lockheed Martin og kan ramme missiler i op til 150 kilometers højde.

Det består af seks mobile affyringsramper, 50 raketter, en kommunikationsenhed samt en radar og koster samlet over ti milliarder kroner. Lige siden USA og Sydkorea i februar begyndte at forhandle, har det kinesiske diplomati været på overarbejde.

Kinas ambassadør i Seoul har advaret om, at det ellers gode forhold mellem de to lande risikerer at blive ødelagt. Sydkoreas økonomi er dybt afhængig af eksport til Kina, men landets regering har understreget, at beslutninger vedrørende national sikkerhed udelukkende bliver truffet baseret på trusselsniveauet. At THAAD-systemet vil styrke Sydkoreas forsvar, er Kina indforstået med. Og umiddelbart er der ikke tale om en trussel mod Kina. THAAD er et forsvarssystem designet til at skyde missiler ned tæt ved målet.

Alligevel er listen over kinesiske bekymringer lang. For det første er der systemets radar. Den er ualmindeligt kraftig og vil kunne nå langt ind over kinesisk territorium, hvis den bliver indstillet til det.

USA vil få strategisk overtag

Kina frygter derfor, at USA vil få yderligere kendskab til militære faciliteter i landet og dermed skaffe sig et strategisk overtag i tilfælde af en konflikt eller krig. Og selv om THAAD er fremstillet til at forsvare, er der ingen garanti for, det altid vil være tilfældet. Ny teknologi kan komme til eller er måske allerede til stede. Bedre bliver det ikke af, at Sydkorea har i sinde at lade amerikanske soldater opstille og bemande missilsystemet.

USA har haft tropper i Sydkorea siden 1950erne og har i dag 28.500 soldater i landet. Set fra Kina er THAAD derfor langtfra kun rettet mod den nordkoreanske trussel. Det er blot det seneste af mange amerikanske initiativer designet til at styrke USA’s militære tilstedeværelse og alliancer i Asien og samtidig stække Kinas indflydelse i regionen.