Derfor er Spanien et oplagt terrormål for islamister

Islamisk Stat og andre jihadister drømmer om, at Spanien igen kommer under muslimsk herredømme.

Foto: SERGIO PEREZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ganske vist et halvt årtusind siden. Men de godt 800 år, hvor Spanien var underkastet arabisk herredømme, er ikke glemt af vore dages islamistiske terrorister og jihadister.

»Oh, kære Al Andalus,« sagde et fransk medlem af Islamisk Stat i en videooptagelse sidste år, idet han brugte det arabiske udtryk for den del af den Iberiske halvø, som var under muslimsk styre fra 711 til 1492.

»Du troede, at vi havde glemt dig.. nej! Ingen muslim kan glemme Cordoba, Toledo eller Xativa,« lød budskabet ifølge nyhedssitet Business Insider.

»Al Andalus, vær tålmodig…du er ikke spansk eller portugisisk, men muslimsk,« slutter IS-medlemmet sin lovprisning på videoen, hvor han også henretter fem fanger.

Siden har Islamisk Stat dog været travlt beskæftiget med at forsvare sit kalifat i Irak og Syrien mod angreb fra den internationale koalition, men de spanske myndigheder har ikke ligget på den lade side.

Flere hundrede arresteret

Tværtimod har landets sikkerhedsstyrker arresteret over 700 personer, sendt 120 bag tremmer og afværget nye terrorangreb. Alt sammen siden det omfattende anslag mod tre tog i Madrid 2004, hvor næsten 200 mennesker omkom.

Angrebet, som al-Qaeda tog ansvaret for, blev et wake-up call for Spanien, hvor terrorisme indtil da var lig med den baskiske løsrivelsesbevægelse ETA.

I dag overvåger spansk politi flere end 1.000 personer, aflytter mindst 500 telefoner, mens 259 personer efterforskes. Det fremgår af tal, som avisen El Pais er i besiddelse af.

Myndighedernes succes - indtil torsdag - med at holde den islamistiske terror i ave, tilskrives dels en række proaktive tiltag, dels særlige spanske forhold.

Hundredvis af agenter fra landets paramilitære styrke, politiet og efterretningstjenesten slår ned på netværk på de sociale medier og rekrutterer informanter i de radikaliserede miljøer. Der samarbejdes tæt med myndighederne og efterretningstjenesten i Marokko, hvor Spanien har to små enklaver, og hvorfra mange af muslimerne i Spanien kommer fra eller har deres rødder.

Artiklen fortsætter under grafikken:

To procent af befolkningen

Samtidig er forholdet for muslimerne, der udgør lidt over to procent af den spanske befolkning, anderledes end i mange andre europæiske lande, understreger en politichef over for El Pais.

»Det muslimske samfund og graden af radikalisering er ikke det samme her, xenofobien har ikke slået an og risikoen er proportional med antallet af krigere, der er rejst til Syrien og Irak. I vores tilfælde er der ikke mange,« siger politichefen til avisen.

Det var tilbage i juni.

Nu er det så lykkedes terroristerne at flyve under radaren og ramme en af spaniernes mest kendte turistmål - La Rambla i Barcelona.