Derfor er irere og skotter rødhårede

Mens kun én til to procent af den europæiske befolkning er rødhårede, er der tagbrand i otte procent af irere og skotter.

Der skal flere genetiske sammenfald til, før du kan få en rød manke som denne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skyldes ikke whiskyen. Det er heller ikke en følge af overdreven hengivelse til sækkepibemusik, selv om det utvivlsomt afstedkommer andre fysiske og psykiske skavanker.

Når skotter og irere hyppigere er rødhårede end andre europæere skyldes det en kombination af gener og dårligt vejr. Det mener i hvert fald genetikeren Emily Pritchard, der har skrevet om sin søsters røde hår i et studenterblad i Edinburgh.

Hun forklarer, at selv om vi alle stammer fra de urmennesker, der i Afrika rejste sig på bagbenene for mellem én og to millioner år siden, så forekommer rødt hår kun i Europa, hvor det kan være opstået så sent som for 20.000 år siden.

Rødhårede trives med korte somre

Rødt hår er generelt mindre fordelagtigt, fordi rødhårede har en meget lys hud, der er udsat for solskoldning og hudkræft. Så i større samfund og under solrige himmelstrøg vil det rødhårede gen dø ud.

Men nogle stammer rejste ud til Europas yderste kyster, hvor somrene var kortere og vintrene længere.

Og da der var tale om mindre grupper af mennesker, var den genetiske pulje tilsvarende mindre, og en mutation som det røde hår var i stand til at vinde frem.

Der er i øvrigt en kompleks genetik bag rødt hår, skriver Emily Pritchard. For eksempel har en af de væsentligste gener for hårfarve 40 variationsmuligheder. Af dem giver kun seks rødt hår, og folk skal altså arve to af disse seks gener - en fra hver af forældrene - for at få rødt hår.

Så chancerne for rødt hår er ikke store. Men størst er de i afsides samfund med en fælles genetisk pulje. Som for eksempel de irske og skotske landbosamfund.