Derfor er det amerikanske valg så vigtigt for os

Nattens primærvalg i USA har givet klare indikationer på, hvem der bliver partiernes præsidentkandidater. Mens Hillary Clinton vil være en stor gevinst for Europa og Danmark, er det noget mere uklart, hvordan Donald Trump vil påvirke relationen over Atlanten, vurderer to USA-kendere.

Næste store dag i den amerikanske valgkamp bliver tirsdag 15. marts, som er blevet døbt »Little Super Tuesday«. Her går begge partier til primærvalg i fem store, afgørende stater. Det drejer sig om Florida, Illinois, Missouri, North Carolina og Ohio. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De to amerikanske partier er i nattens løb kommet et vigtigt skridt tættere på at afgøre, hvem der skal være præsidentkandidater ved valget i november.

For demokraternes Hillary Clinton var den såkaldte Super Tuesday en rigtig god dag. Hun vandt overbevisende med sejr i syv delstater, mens konkurrenten Bernie Sanders tog sejren i fire.

Også hos republikanerne var der en klar vinder. Her vandt den kontroversielle forretningsmand Donald Trump ligeledes syv delstater, mens forfølgerne Ted Cruz og Marco Rubio vandt henholdsvis tre og en.

»Vi kan godt konkludere, at Hillary Clinton med meget, meget stor sandsynlighed ender som demokraternes nominerede,« konkluderer Anders Agner Pedersen, redaktør på Kongressen.com, der er et netmedie, som udelukkende beskæftiger sig med amerikansk politik.

»Trump er favorit til at tage republikanernes nominering lige nu, men det er ikke det samme som, at slagsmålet slutter hos republikanerne. Det gør det ingenlunde. Tværtimod må man sige, at det fortsætter for fuld styrke, for han er stadig ikke den mand, partiledelsen ønsker som kandidat,« siger Anders Agner Pedersen, der dog vurderer, at det bliver »sværere og sværere at se for sig,« at Trumps førerposition for alvor skulle blive udfordret.

»Clinton er det, vi efterspørger«

Dermed ser det umiddelbart ud som om, at det er Hillary Clinton og Donald Trump, som skal stå overfor hinanden i kampen om at blive USA's næste præsident. Og det vil få stor betydning ikke bare for amerikanerne - men også for Europa og Danmark - hvem der trækker det længste strå.

Bliver det Hillary Clinton, vil hun formentlig skabe en stærkere relation mellem USA og Europa, end vi ser i dag. Det vurderer Steen Rynning, der er professor i amerikansk udenrigs- og sikkerhedspolitik ved Syddansk Universitet.

»Hillary Clinton er det, vi efterspørger i Europa, fordi hun formentlig vil levere et stærkere amerikansk lederskab end det, vi ser i dag. Hun vil lappe på nogle af de svagheder, der er blevet åbenbare i Obamas tid, for eksempel at man trækker røde linjer i Syrien, men ikke gør noget ved det, og at man ikke har en plan for, hvad man vil, så længe man kan holde sig ude af krige,« forudsiger han og uddyber:

»Hun vil have et mere klart lederskab og tage mere hånd om de konflikter, der ligger i vores nærområde ved at formulere, hvordan EU og USA kan bidrage til konstruktivt i især Mellemøsten og Nordafrika,« siger professoren og fremhæver desuden, at Hillary Clinton i sin tid som amerikansk udenrigsminister også fokuserede på dialog, kvinders rettigheder og civile samfundsgrupper. Alle emner, som også optager politikerne i Europa.

»Trumps temperament bliver en udfordring for EU«

»Omvendt er Trump klart en ukendt størrelse,« siger Steen Rynning med henvisning til, at Donald Trump foreløbig har været meget sparsom med udenrigspolitiske udmeldinger. Foreløbigt strækker de sig til, at han vil opbygge en mur ved den amerikanske grænse til Mexico for at undgå illegal indvandring, han vil sætte landtropper på jorden i kampen mod Islamisk Stat, han er utilfreds med den atomaftale, som Obama har indgået med Iran, og så har han udtrykt sympati for den russiske præsident Vladimir Putin.

»Og det er uklart, om han med de forslag vil skabe større dønninger i Europa eller bidrage til, at vi får taget noget af presse af. Det er rigtig svært at sige.«

»Desuden er Trump en, der godt kan lide stærke mænd. Det er en Putin-tradition, han overtager. Men i Europa har vi med EU skabt en kunst i at lave kompromisser, og i EU og Danmark har vi et helt andet politisk temperament end det, Trump lægger for dagen. Han vil helt sikkert ikke have temperament til store multilaterale løsninger, så de vil gå en hård tid i møde, hvis han bliver amerikanernes nye præsident,« afslutter Steen Rynning.

Næste store dag i den amerikanske valgkamp bliver tirsdag 15. marts, som er blevet døbt »Little Super Tuesday«. Her går begge partier til primærvalg i fem store, afgørende stater. Det drejer sig om Florida, Illinois, Missouri, North Carolina og Ohio.