Derfor er Assange blevet koblet af internettet

Ecuador har kappet Julian Assanges forbindelse til internettet, fordi han blander sig i det frie valg i et andet land. WikiLeaks er bydreng for russiske statshackere, og en republikansk senator advarer mod at bruge WikiLeaks.

På flugt fra en angivelig voldtægt i Sverige, gemmer stifteren af WikiLeaks sig i London, og nu har han forsøgt at gøre sig selv til hovedperson i det amerikanske præsidentvalg. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor er Julian Assange blevet tavs? Stifteren af WikiLeaks er på flugt fra en efterlysning for en angivelig voldtægt begået i Sverige, og på fjerde år gemmer han sig i Ecuadors ambassade i London. På det seneste har han forsøgt at gøre sig selv til hovedperson i det amerikanske præsidentvalg. Men i weekenden oplyste WikiLeaks, at »en statsaktør« havde afbrudt Assanges internetforbindelse, og siden har vi ikke hørt noget til ham. Hvad er der sket?

Rygterne har svirret: Han var blevet forgiftet af vegansk mad, som den amerikanske nøgenmodel Pamela Anderson havde med til ham. Han var blevet afsløret i at modtage en million dollar direkte fra Rusland. Han havde blottet sig for en otte-årig pige på internettet. Eller den amerikanske efterretningstjeneste havde kappet forbindelsen.

Men natten til i går udsendte udenrigsministeriet i Ecuador en tør meddelelse, som forklarede, at Ecuadors ambassade stod bag. Hvorfor? Fordi Assange blandede sig i det demokratiske valg i et andet land, og den slags er Ecuador imod.

Dermed henviser ministeriet til, at WikiLeaks er bydreng for Rusland. Russiske statshackere har stjålet titusindvis af dokumenter fra det demokratiske parti og Clinton-kampagnen i USA, og WikiLeaks har villigt offentliggjort dem.

De amerikanske myndigheder oplyste i sidste uge officielt, at den russiske stat stod bag hackingen, og at beslutningen var truffet i de øverste lag i Kreml og havde til formål at skade demokraten Hillary Clinton og få republikaneren Donald Trump valgt som præsident.

Derfor ryger Julian Assanges forbindelse nu, oplyser Ecuador. WikiLeaks hævder, at USA har truet beslutningen igennem, men Ecuador oplyser, at landet har truffet sin beslutning alene.

Donald Trump har flittigt brugt WikiLeaks i sin kampagne og rost Assange og kaldt WikiLeaks for »det eneste frie medie.« Men ikke alle hans partifæller er enige. Senator Marco Rubio sagde onsdag, at han ikke ville røre WikiLeaks med en ildtang.

»Det er en fremmed magt, som forsøger at blande sig i vores valgproces, og jeg vil ikke deltage i det,« sagde han.

Han fortsatte: »Jeg vil gerne minde mine partifæller, som er fristet til at bruge dette materiale politisk, om følgende: Lige nu går det ud over Demokraterne. I morgen kan det gå ud over os.«