Deres forældre døde i det selverklærede kalifat: Storbritannien henter børn i Syrien

Børn af britiske Islamisk Stat-jihadister sidder fanget i Syrien. Ligesom i Danmark har dilemmaet skabt stor debat.

 

De tre første børn er allerede blevet overdraget til de britiske myndigheder.

Deres forældre var draget til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stats selverklærede kalifat. Nu er de døde, og børnene har levet forældreløse i fangelejre i Syrien.

Storbritannien går nu i gang med at fragte børn af britiske IS-medlemmer hjem fra Syrien, oplyser landets regering.

25 britiske kvinder og flere end 60 børn har været fanget i kurdiske lejre i det nordøstlige Syrien, siden resterne af Islamisk Stats kalifat kollapsede tidligere i år. De fleste af børnene er under fem år gamle, skriver avisen The Independent. Det betyder, at de sandsynligvis er blevet født i Islamisk Stat-territorium.

Ligesom herhjemme har der i Storbritannein været stor diskussion om, hvad der skal ske med børnene af de britiske fremmedkrigere. Regeringen har været yderst varsom med at hente børnene til Storbritannien, men nu har udenrigsminister Dominic Raab altså sat gang i processen.

Det er først og fremmest forældreløse børn, som nu vil blive fragtet ud af Syrien.

En 11 måneder gammel forældreløs baby ankom torsdag til Danmark fra Syrien. Den lille dreng er født i krigsområdet i Syrien og er ifølge Berlingskes oplysninger søn af en dansk-somalisk mor, der er afgået ved døden. Faderen rapporteres død eller forsvundet.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har tidligere anslået, at der findes omtrent 40 børn med tilknytning til Danmark i de syriske lejre.

Udenrigsministeriet sendte i oktober breve ud til nogle af børnenes pårørende i Danmark. Heri skrev ministeriet, at de ikke skal regne med Danmarks hjælp til at børnene ud af lejrene.

En såret 13-årig dansk dreng blev dog i sommer fragtet ud af al-Hol-lejren i Syrien. Han er nu i Danmark. Han blev hjulpet ud, fordi myndighederne mente, at hans helbredssituation ikke kunne forbedres i lejren, skriver Weekendavisen.

Drengen var blevet skudt i ryggen.