»Der har i mange år været al for megen tolerance over for ekstremisme i vores land«

Premierminister Theresa May lover, at myndighederne vil reagere på terrorangrebet søndag nat i London, der slider på briternes særlige evne til at ryste begivenheder af sig og fortsætte dagligdagen.

Premierminister Theresa May mødte mandag ledere af flere trosretninger ved Finsbury Park moskeen, hvor hun lovede øget politiovervågning og tog afstand fra ekstremisme i enhver form. Foto: Stefan Rousseau/Reuters  Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL

Livet går videre i London. Bag afspærringen bevogtet af betjente oplevede hovedstaden det tredje terrorangreb på få uger med køretøjer brugt som våben. Muslimer på vej fra bøn søndag efter midnat blev ramt af en lejet varevogn. En er rapporteret dræbt og 10 blev såret. Abdul Rahm var med til at kaste sig over den flygtende chauffør.

»Jeg spurgte: Hvorfor gjorde du det, over for uskyldige mennesker. Han svarede: Jeg vil slå muslimer ihjel. Dræb mig. Jeg sagde, at jeg ikke ønskede at slå ham ihjel,« fortalte Rahm til BBC.

Men livet går videre i den britiske hovedstad. Få meter derfra kører busser og biler. Cafeer og butikker er åbne. Folk går omkring, som om de alle lever i det fængende motto, som virkelig på mange måder indrammer det særlige britiske DNA, men som før dette forår mest var en yndet turistsællert i alle mulige humoristiske former: »Keep calm and carry on«.

Nu er »bevar roen og fortsæt videre« det rækværk, som briterne i dyb alvor griber ud efter, mens følelsen er, at grunden er i skred under dem. I Finsbury Park i det nordlige London få hundrede meter fra fodboldklubben Arsenals stadion stod den lokale optiker Hitesh Shah mandag og betragtede gerningsstedet for terroren med en følelse af afmagt

»Det er modbydeligt og forfærdeligt. Ingen ved, hvad der foregår, og ingen føler sig sikre. Jeg er ikke selv muslim, men jeg har min forretning bag afspærringen, og så snart jeg hørte om det, vidste jeg, at det kan være gået ud over mange, som jeg kender og nogle af mine kunder,« siger Shah.

»Jeg synes, at politiet virkelig har haft en god reaktion hver gang og også nu. Men det hjælper jo ikke, hvis det bare fortsætter, og det er i hvert fald en dårlig idé med de politinedskæringer, som man har gennemført.«

Mens premierminister Theresa May og oppositionsleder Jeremy Corbyn ankom til den moske, hvorfra ofrene for terroren kom, havde briter andre steder netop holdt et minuts mindestund for ofrene fra den grufulde højhusbrand i det vestlige London i sidste uge. Samtidig indledte Brexit-minister David Davis i Bruxelles formelt udmeldelsesforhandlingerne fra EU, der kaldes et af de mest afgørende politiske skridt nogensinde i Storbritannien, og det sker på et tidspunkt hvor den nye britiske regering endnu ikke har præsenteret et arbejdsdueligt flertal. Dertil kommer terrorangrebene ved Westminster Bridge, ved koncerten i Manchester og ved London Bridge.

Her var der tale om terrorister i selverklæret »hellig krig«. Ved Finsbury Park var det derimod et angreb specifikt rettet mod muslimer. Søndag nat lå gaderne øde hen bortset fra muslimer til og fra bøn i forbindelse med ramadan. Fremgangsmåden var den samme som ved Londons broer med et lejet køretøj, som blev brugt til at køre direkte ind i folk på fortovet. Og med terroren søndag nat gnavede følelsen af usikkerhed sig endnu dybere ind i briterne. Premierminister May understregede, at regeringen betragter angrebet med lige så dyb alvor som de tidligere angreb.

»Det var et angreb på muslimer nær det sted, hvor de beder, og som med al terror i en hvilken som helst form, så har den det samme grundlæggende mål. Den forsøger at splitte os og ødelægge det dyrbare bånd af solidaritet og fællesskab, som deler i dette land. Det vil vi ikke tillade,« sagde May i en tale foran premierministerkontoret 10 Downing Street.

Hun fastslog, at hendes tidligere erklæring efter islamistisk terror om at slå ned på ekstremisme også gælder for at forhindre angreb som det i Finsbury Park:

»Der har i mange år været al for megen tolerance over for ekstremisme i vores land, og det gælder ekstremisme i enhver form inklusiv islamofobi.«

Både May og Londons borgmester, Sadiq Khan, sagde, at der vil være bevogtning ved en række moskeer under resten af den muslimske fastmåned. Khan henviste desuden til, at de britiske myndigheder har registreret en stigning i hadefulde ytringer og handlinger rettet mod den muslimske befolkning. Den situation er blevet værre efter de seneste terrorhandlinger, og det nikker tre 18-årige piger med tørklæde, der står ved politiafspærringen i Finsbury Park genkendende til:

»Folk kigger mistænksomme efter os, når vi går på gaden. Nogle gange bliver der også råbt efter mig med ord som afskum og den slags,« siger en af teenagerne, der bare vil kaldes Sarah.

I modsætning til de islamistisk relaterede terrorangreb er gerningsmanden fra søndag nat fortsat i live. Manden forsøgte angiveligt at flygte fra varevognen men blev overfaldet af omkringstående, og en lokal imam sørgede for at holde ophidsede og vrede lokale væk fra manden, der efterfølgende blev anholdt og taget med af politiet.

Dermed vil manden blive afhørt og retsforfulgt i lighed med den nordengelske mand med højreekstremistiske sympatier, der for ét år siden dræbte Labour-politikeren Jo Cox med knivstik og skud på gaden i hendes valgkreds, og som råbte slagord mod immigranter og flygtninge. I weekenden var der en række »find-sammen« begivenheder i Storbritannien til minde for Cox. Om planlægningen af terroren søndag nat var tiltænkt symbolsk forbindelse til mindedagen er ét af de spor, som politiet ifølge BBC efterforsker, samt om der er forbindelse til en stigning i højreesktremistisk aktivitet i Storbritannien, som myndighederne registrerede på sociale medier efter drabet på Cox.

Terroren i Finsbury Park fandt sted i Labour-leder Corbyns valgkreds. Han erklærede under sit besøg i området, at det er vigtigt, at give politiet tilstrækkelige ressourcer til at håndtere situationen, men at det er mindst lige så vigtigt, at befolkningen står fast.

»Vi må vise med vores attitude, at vi støtter hinanden. Den eneste vej fremad er, at vores samfund står sammen,« sagde Corbyn til BBC.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien