Der er håb for Malis elefanter

Grasserende krybskytteri har fået regeringen i Mali til at oprette en særlig brigade, der skal patruljere et område på størrelse med Schweiz og beskytte de sidste cirka 300 elefanter. I samarbejde med lokalbefolkningen.

02UDLPIX-Mali-141445.jpg
A slaughtered elephant is seen in Bambara-Maoude, Mali, June 10, 2015. To match MALI-ELEPHANTS/ REUTERS/World Conservation Society/Jaime Dias/Handout via Reuters ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS.NO RESALES.NO ARCHIVE Fold sammen
Læs mere

DOUENTZA, Mali: Malis elefanter er Afrikas nordligst levende bestand og vel tilpasset livet i landets barske ørkenlandskab. Men de har desperat brug for beskyttelse.

Dyrene lever i det nådesløse landskab sydøst for Timbuktu, hvor de døjer med sandstorme og stegende temperaturer. For at overleve vandrer de efter mad og vand i det, der menes at være det største migrationsområde for elefanter noget sted i Afrika – over 32.000 kvadratkilometer.

Men det er ikke kun klimaet, der truer elefanterne, det er også krybskytter.

De blev indtil for nylig slagtet i et foruroligende omfang, idet elfenbenshandlere forstod at drage nytte af det sikkerhedspolitiske tomrum i regionen. Siden 2012 er 163 elefanter blevet dræbt, fortæller Susan Canney, direktør for Mali Elephant Project.

Situationen var så kritisk, at dr. Canney i januar 2016 forudså, at alle Malis elefanter ville været dræbt inden for tre år, hvis krybskytteriet fortsatte med uformindsket styrke.

»De er formentlig blandt de allermest kritisk truede elefanter i hele Afrika,« sagde Iain Douglas-Hamilton fra organisationen Save the Elephants. »Jeg er ekstremt bekymret.«

For at beskytte de tilbageværende 300 elefanter har Mali imidlertid dannet en ny brigade. Den skal patruljere et område kaldet Gourma og dels afskrække krybskytter, dels assistere de isolerede landsbyer langs elefanternes migrationsruter.

Brigaden er sammensat af rangers og militære styrker, hvad der er nødvendigt for beskyttelse af dyrelivet i dette fjendtlige territorium, som regelmæssigt gennemkrydses af løst tilknyttede al Qaeda-grupper og regulære banditter.

De lokale er afgørende

Siden brigaden blev indsat for ni måneder siden, er ikke en eneste elefant blevet tabt til krybskytterne, fortæller oberstløjtnant Soumana Timbo fra landets Direktorat for Vand og Skov, der er ansvarlig for brigaden.

Lokalsamfundene i Gourma har længe levet i fredelig sameksistens med elefanterne og respekteret dem, selv om der er en vis konkurrence om vand og landområder, siger dr. Canney.

Men Malis stadigt forværrede sikkerhedssituation udløste en bølge af lovløshed, som gav gode arbejdsbetingelser for krybskytterne.

I 2012 overtog oprøre og militante islamister den nordlige del af Mali. En fransk-ledet intervention satte i begyndelsen af 2013 oprørerne på porten, og FN etablerede efterfølgende en fredsbevarende mission.

Men usikkerheden råder fortsat, og 149 FN-soldater er siden blevet dræbt i Mali. Senest så vi en overfald på et turistområde uden for hovedstaden Bamako i juni, som endte med at koste fem mennesker livet.

Samtidig hærger banditter det nordlige Mali, hvor de angriber busser, kvæghyrder, handelsfolk og nødhjælpsorganisationer. Dertil kommer, at det nordlige Mali i forvejen var kendt som en korridor for andre netværk såsom narkohandlere og migranter på vej til Europa, så elfenbenshandlerne skulle blot tilpasse sig situationen. De udsendte en meddelelse med løfte om store belønninger for stødtænder, hvilket var et fristende tilbud i et fattigt område, hvor folk har adgang til våben fra konflikterne.

Og resultatet var da også katastrofalt for elefanterne. Og derfor besluttede Mali at oprette brigaden. Til at lede den hentede man zambiske Rory Young fra organisationen Chengeta Wildlife, der søger at bekæmpe krybskytteri. Men det er afgørende at inddrage den lokale befolkning, hvis man vil have succes med den type operationer:

»Uden lokalsamfundene findes der ingen løsning,« siger Rory Young.

Oversættelse: Lars Rosenkvist