Der er et splittet land

Den spanske regering vil slå hårdt ned på »respektløse« catalanske og baskiske fodboldfans, der piftede ad kong Felipe og nationalmelodien. Men det bliver ikke let og er næppe heller smart, advarer kommentatorer.

Tilhængere af FC Barcelona (billedet) og Atletico Bilbao respektløst viste deres holdning til nationalmelodien, kongen og Spanien ved at overdøve hymnen med fløjten. Foto: Josep Lago Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Kong Felipe kunne lige så godt have stået ved siden af en jumbojet under take-off, da nationalmelodien blev afspillet forud lørdagens finalekamp i la Copa del Rey – Spaniens royalt »sponsorerede« fodboldpokalturnering. Ikke fordi der var skruet særlig meget op for højtaleranlægget på stadion. Det voldsomme støjniveau skyldtes, at op mod 100.000 FC Barcelona- og Athlétic Bilbao-tilhængere i samlet flok benyttede lejligheden til med piften og trillefløjter at give udtryk for deres mening om såvel la marcha real og den unge monark som Spanien i al almindelighed.

Pibekoncerten blev målt til 119 decibel. Det er ny rekord i forbindelse med de senere års gentagne finalekampe mellem de to klubber, hvis fans i vid udstrækning bekender sig til henholdsvis catalansk og baskisk nationalisme. Og nu kan det være nok, mener Spaniens konservative regering.

Allerede inden kampen var spillet færdig, indkaldte sportsministeriet sin såkaldte antivoldskomité til krisemøde. Den besluttede mandag at bede anklagemyndigheden indlede en efterforskning af samtlige involverede parter, hvilket i teorien kan føre til sanktioner mod både klubberne, diverse fløjteuddelende separatistorganisationer og måske oven i købet enkeltpersoner, der kan identificeres ved hjælp af TV-optagelser.

Piftere skal taberdømmes

Sandsynligheden for, at det sker, er imidlertid ikke særlig stor – i hvert fald ikke ad rettens vej. Da sportsmyndighederne efter en lignende seance i 2009 forsøgte at få de skyldige straffet, blev sagen afvist af Spaniens særlige kriminalret. For selvom pibekoncerter er udtryk for såvel sportslig som politisk mangel på fairplay, så er de faktisk omfattet af den spanske grundlovs regler om ytringsfrihed, pointerede en undersøgelsesdommer ved den lejlighed.

Det var formentlig på den baggrund, at en talsmand for regeringspartiet mandag bebudede lovændringer, der vil gøre det muligt fra politisk hold at slå hårdere ned på hån og krænkelser af spanske nationalsymboler. Den konservative avis ABC bød på lederplads straks ind med et forslag om at taberdømme hold, hvis fans går over de auditive streger. Eller suspendere kampen, hvis tilhængere fra begge parter har svært ved at finde (national)melodien.

Regeringen kan ganske vist knap nok nå at fremsætte et lovforslag inden det parlamentsvalg, der skal afvikles senest til november. Men den voldsomme indignation på nationalhymnens vegne handler også mere om at fyre op under spaniernes evindelige indbyrdes symbolkrig for at aflede opmærksomheden fra de konservatives interne problemer ovenpå forrige uges lokalvalg, mener flere kommentatorer.

En af dem, Ignacio Escolar, der er chefredaktør for netavisen eldiario.es, minder om, at det eneste fortilfælde fandt sted under 1920ernes småfascistiske diktator, general Primo de Rivera, der efter en pibekoncert lukkede FC Barcelonas bane i et halvt år og landsforviste klubbens præsident. Næppe et demokratisk eksempel til efterfølgelse.

»Hvorfor spørger regeringen ikke i stedet sig selv, hvad der er galt i Barcelona, når et helt stadion buher af kongen og den hymne, som skulle være symbol på national enhed. Det er oplagt, at der er problemer med denne enhed eller mangel på samme. Men de konservative foretrækker at bekæmpe symptomerne på sygdommen frem for at helbrede den,« skriver Escolar i en klumme.

Det er den ene side af en ualmindelig kompleks sag. En af de andre handler – som et spansk mundheld vil vide - om, at to ikke kommer op at slås, hvis den ene ikke vil. Nationalisterne i de oprørske regioner er nemlig langtfra alene om ærekrænkelserne.

Eksempelvis klagede Cataloniens ombudsmand forleden til de veterinære myndigheder i den midtspanske Ciudad Real-provins, efter at en lokal stutteriejer havde fået lov til at registrere en hest under navnet Catalán de mierda, hvilket betyder »lortecatalaner«.