»Der er en million til dig ... fra Schweiz« – AfD ramt af sag om ulovlig valgkampstøtte

Alternative für Deutschland (AfD) har profileret sig som retsstatens vogter og som et alternativ til de etablerede partier i Tyskland. Nu er en af partiets spidser viklet ind i anklager om ulovlig valgkampsstøtte fra Schweiz.

Alice Weidel, gruppeformand for AfD, er kommet i et politisk stormvejr efter, at flere tyske medier har afsløret, at hendes valgkreds har modtaget over en million kroner i valgkampsstøtte fra Schweiz. Flere eksperter vurderer, at støtten er ulovlig. Fold sammen
Læs mere
Foto: WOLFGANG RATTAY

Ordene faldt måske ikke lige akkurat sådan. Men Alternative für Deutschlands gruppeformand, Alice Weidel, der under sidste års valgkamp var bosat i Schweiz, har modtaget over en million kroner i valgkampstøtte fra et schweizisk medicinalfirma. Det skriver blandt andre Süddeutsche Zeitung.

Meget tyder på, at støtten var ulovlig, og ingen ved reelt, hvor pengene kommer fra. Den glade giver melder nemlig hus nu forbi og siger, at han blot agerede mellemmand.

18 pengeoverførsler

Mellem juli og september 2017 tikkede der 18 gange et beløb på 9.850 euro ind på den lokale konto i AfDs valgkreds ved Bodensøen. På overførslerne stod der: »Valgkampsstøtte Alice Weidel sociale medier«. Men selv om det er ulovligt for tyske partier at modtage valgkampsstøtte fra lande uden for EU på over 1.000 euro, råbte partiets økonomiansvarlige ikke vagt i gevær.

Ifølge tysk lovgivning skal midler fra udlandet over dette beløb »enten med det samme sendes tilbage, eller videregives til formanden for det tyske parlament.« Reglen er vedtaget for at imødegå, at udenlandske interesser kan påvirke den tyske valghandling. I september 2017 blev Alice Weidel informeret om pengene, men først i april 2018 blev pengene betalt tilbage til Schweiz – og ikke til Forbundsdagen.

Administrationen i Forbundsdagen har givet partiet fire uger til at udrede sagen. Ellers truer en bøde på tre millioner kroner.

Politiske konsekvenser

En ting er imidlertid de pekuniære konsekvenser for partiet; noget andet er de politiske. Flere politikere fra SPD og FDP opfordrede mandag Weidel til at gå af, hvis der viser sig at være hold i anklagerne.

Flere undrer sig over, at hun ikke straks greb ind, da hun blev informeret i september 2017. Hertil kommer, at nogle af pengene rent faktisk blev brugt under valgkampen og dermed reelt fungerede som en kassekredit.

Gruppeformanden forsvarer sig med, at AfDs økonomiansvarlige havde vurderet støtten som »uproblematisk«.

Onsdag meddelte statsanklageren i Konstanz, at han vil nu vil anmode Forbundsdagen om at ophæve Weidels parlamentariske immunitet.

Sagen forstørres blot af, at det ligeledes kom frem, at  AfD og Weidel har modtaget 150.000 euro fra en belgisk fond.

Det fik FDP til at kræve, at Forbundsdagen foretager en mere ttilbundsgående kulegravning af AfD økonomi.

Intern kritik

Hvad værre er for Weidel er, at også kræfter inden for AfD har opfordret hende til at træde tilbage. Én af dem er Ralf Özkara, formanden for delstaten i Baden-Württemberg, hvor Weidel er valgt. Ikke alene skader sagen AfDs image som forkæmper for retsstaten; flere aviser spekulerer også i, at en del i partiet gerne vil af med gruppeformanden, som vurderes at være hård i filten.

Siden partiet kom i Forbundsdagen i september 2017 har Alexander Gauland og Alice Weidel udgjort partiets frontduo. Under valgkampen gjorde Weidel sig blandt andet bemærket ved at forlade en TV-debat, da hun mente, hun blev uretfærdigt behandlet. AfD betegner ofte tyske medier som »Lügenpresse«. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN / AFP / scanpix.

Det hører også med, at AfD består af en række fløje, hvor ikke mindst partiets højrefløj bestemt ikke er begejstret for Weidel, der generelt opfattes som moderat.

F.eks. har Weidel ikke afvist, at AfD på sigt kan indgå i en regering. Hvis gruppeformanden må gå, er der derfor lagt op til et internt opgør om hendes mulige afløser.

Indtil videre har formanden for AfD, Alexander Gauland,holdt  hånden over Weidel. Ifølge Gauland er det altafgørende, at pengene er sendt retur – »også selv om det skete noget sent«.

Fredag skal Weidel imidlertid forklare sig over for resten af partitoppen, der holder møde i Magdeburg.

Lykke Friis er Berlingskes korrespondent i Tyskland