Denne amerikanske præsident fik flest dødstrusler

Den præsident, der fik flest dødstrusler, var Lyndon B. Johnson. Det konkluderer en historiker i ny bog om mordtrusler og mordforsøg på amerikanske præsidenter.

Lyndon Johnson bliver sværget ind som ny præsident i 1963 efter mordet på John F. Kennedy. Fold sammen
Læs mere
Foto: Cecil Stoughton
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle vil måske umiddelbart tro, at den præsident, der var mest truet, var folk som den forhadte præsident Richard Nixon eller den yngre George Bush. Men det er ganske forkert. Ifølge historikeren Mel Ayton var det Lyndon B. Johnson, der overtog embedet efter den myrdede John F. Kennedy i 1963. Johnson blev kendt som en politiker, der gennemførte en række sociale love, men han var også en benhård politiker.

Johnson mest truet

I sin bog »Hunting the President: Threats, Plots and Assassination Attempts — From FDR to Obama« konkluderer Mel Ayton, at alle præsidenter blev udsat for trusler og at antallet var temmelig stabilt, men at Lyndon B. Johnson imidlertid var den præsident, der var mest truet.

Han siger til netavisen Daily Caller:

»Jeg vil gætte på, at den mest truede præsident i amerikansk historie er Lyndon Johnson, hovedsagelig på grund af Vietnamkrigen. Han er nok den eneste præsident, der begrænsede sin offentlige optræden til sikre steder som militærbaser. Efterretningstjenesten overbeviste ham om, at hadet til ham var så stort, at det var sandsynligt, at en fanatisk antikrigs militant gruppe eller et individ ville forsøge at myrde ham.«

Mordforsøg

Der er i bogen en række beskrivelser af konkrete mordforsøg på præsidenter. Den 15. februar 1933 forsøgte Giuseppe Zangara at skyde præsident Franklin Roosevelt i Miami. Skuddet gik lige forbi Roosevelt, men ramte borgmester Anton Cermak, som senere døde af sine sår. Zangara var tilsyneladende en gal anarkist. I 1950 blev to politibetjente skudt, da de beskyttede præsident Truman i nærheden af Det Hvide Hus.

Det var folk fra Puerto Rica, der drevet af nationalistiske motiver, der ønskede at dræbe præsidenten. Præsident Ronald Reagan var udsat for en lang række mordforsøg i sin præsidenttid. Det berømteste var nok, da John Hinckley forsøgte at skyde præsidenten for at imponere skuespilleren Jody Foster.

Nye mordforsøg

Den 29. oktober 1994 forsøgte en krigsveteran, Martin Duran, at nærme sig Bill Clinton væbnet til tænderne. Han affyrede 29 skud mod en mand, som han troede var Clinton. Det var det imidlertid ikke.

I hans hjem fandt politiet en bog med sætningen »Dræb præsidenten« skrevet på forsiden. I 2005 kom præsident Bush i livsfare, da Vladimir Arutyunian smed en håndgranat mod ham af oprindelig russisk fabrikation, Noget var imidlertid galt med granaten og den eksploderede aldrig.

I 2012 blev to mænd, Glendon Scott Crawford og Eric J. Feight, anklaget for en mordplan. Planen gik ud på at bygge en laserkanon, der skulle give præsident Obama en dødelig portion radioaktiv stråling. Efterretningstjenesten opdagede imidlertid planen. Mel Ayton afslører også, at Anders Behring Breivik havde planer om et mordforsøg på præsident Ombama, da han kom til Norge i 2009 for at modtage Nobelprisen.