Den værste tornado i USA’s historie

Tornadoen i Joplin var endnu værre end først antaget. Video dokumenterer indbyggeres mirakuløse redning.

Tornadoen hærgede det mest befolkede område af Joplin. Fold sammen
Læs mere
Foto: ED ZURGA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Supertornadoen, der søndag aften lokal tid ramte Joplin i Missouri, er den mest dødelige enkeltstående tornado, det amerikanske meteorologiske institut nogensinde har registeret, skriver CNN.

Myndighederne har nu fundet 116 ofre for tornadoen, der ødelagde store dele af byen med 50.000 indbyggere, skriver AP.

I 1953 ramte to ligeså dødelig tornadoer storbyen Flint i Michigan, men myndighederne i Joplin frygter, at dødstallet efter søndagens tornado vil stige yderligere. De håber samtidigt på at finde flere overlevende.

Flere lejlighedskomplekser lagt ned

- Flere lejlighedskomplekser er helt eller delvist jævnet med jorden. Så vi forventer at finde flere mennesker, og forhåbentligt når vi ind til dem i tide, fortæller byens borgmester, Mike Woolston, til CNN.

Over 1.000 redningsarbejdere fra mere end 40 forskellige myndigheder arbejder lige nu på højtryk for at finde flere overlevende i byen, der blev hårdest ramt i de tættest befolkede områder.

Mere end 2.000 bygninger blev helt eller delvist ødelagt. Et helt gymnasium blev jævnet med jorden, ligesom et syvetagers hospital blev raseret. Der er fundet røntgenbilleder fra hospitalet mere end 70 km fra Joplin.

'Alle kender nogen som er døde'

- Alle kender nogen, som er døde. Du kunne have smidt en atombombe ned over byen, uden jeg tror, den ville udrette ligeså meget skade som tornadoen, fortæller Zach Tusinger til CNN, der mistede sin tante og onkel, da tornadoen med en vindstyrke på op i mod 320 km/t raserede byen.

På trods af de massive ødelæggelser, dukker der også fantastiske overlevelseshistorier op. Sarah Hale, der har boet i Joplin hele sit liv, frygtede for sin mors og bedsteforældres liv, da hun så, det eneste der stod tilbage af deres hus var badekaret og toilettet.

Men husets tre beboere havde med nød og næppe overlevet ved at klemme sig ned i badekarret, da tornadoen ramte huset.

Hårrejsende video

På Youtube er der dukket en video op, der mere end nogen artikel beskriver den rædsel, der rammer folk, når den bygning, de opholder sig i, bliver tygget i stykker af en tornado.

Videoen, der allerede er blevet set mere en 1,2 mio. gange, er filmet af en mand, der søgte ly i en butik sammen med en gruppe andre kunder.

Efter tornadoen suger alle vinduer ud af butikken, søger kunderne ind i forretningens lukkede kølerum, hvor de lige akkurat alle kan være ved at lægge sig oven på hinanden. Billederne er næsten helt sorte, men lyden alene er nok til at få hårene på kroppen til at rejse sig.

Tornadoen rammer ca. 1.20 sekunder inde i klippet.


Det er anden gang inden for en måned, at det sydlige USA rammes af en dødelig tornado. Omkring 300 amerikanere mistede livet i slutningen af april, da en serie af tornadoer skabte ødelæggelser i et bælte på tværs af flere amerikanske sydstater.