Den uundgåelige katastrofe

Få uger før katastrofen i Nepal advarede geologer om øget risiko for et kraftigt skælv nær Kathmandu. Den har i årevis ligget øverst på listen over verdens mest jordskælvstruede storbyer.

Jordskælvseksperter havde ventet katastrofen i lørdags. Foto: Prakash Singh Fold sammen
Læs mere

Bare en uge før, det værste jordskælv i Nepal i mere end 80 år gennemrystede den asiatiske bjergnation i lørdags, var en række af verdens førende jordskælvseksperter samlet til en konference i landets hovedstad, Kathmandu.

Formålet var at belyse, hvordan det fattige og tætbefolkede land i højere grad kan forberede sig på den store og uundgåelige naturkatastrofe.

For selv om ingen havde forventet, at det helt store jordskælv skulle opstå så hurtigt i den langstrakte nation ved foden af verdens højeste bjergkæde, var ingen eksperter i tvivl om, at det var på vej. Og at det ville blive overordentlig destruktivt.

»Det var mere eller mindre mareridtet, der ventede på at blive virkeliggjort. Hvad der skete, fysisk og geologisk, var nøjagtig, hvad vi troede ville ske,« fortæller den britiske seismolog James Jackson, der deltog i konferencen, til NBC News.

Det er ikke mere end få uger siden, at et fransk ledet team af geologer opdagede et foruroligende mønster bag en række af de historisk kraftigste jordskælv i Nepal, nemlig at voldsomme rystelser nær Kathmandu ser ud til at opstå parvis med 80-90 års mellemrum. Hvilket indikerer, at jordskælv i én zone får spændinger i en nærliggende forkastningszone til at blive udløst et lille århundrede senere.

Omkring 80 år mellem jordskælvene

Et af de kraftigste jordskælv i landets historie opstod i 1344, 89 år efter et næsten tilsvarende stort skælv i landet.

600 år senere, i 1934, opstod det største og mest ødelæggende jordskælv i Nepal i det 20. århundrede. Det havde en styrke på over 8,0, lagde en fjerdedel af Kathmandu i ruiner og kostede op mod 20.000 mennesker livet.

Den nylige opdagelse af mønsteret fik franskmændene til at advare om overhængende fare for et nyt og kraftigt skælv, tilmed i nøjagtig samme zone, hvor lørdagens voldsomme rystelse blev udløst. Denne gang gik der bare ikke 89 år, men 81 år imellem.

Allerede for fem år siden placerede den geologiske katastrofeorganisation Geohazards International Kathmandu øverst på deres top ti-liste over verdens mest jordskælvstruede storbyer – og dermed foran andre truede byer som Istanbul, Mexico City og Tokyo. Kombinationen af talrige aktive forkastningszoner, høj befolkningstæthed og ringe byggestandard skaber en eksplosiv nepalesisk cocktail.

Den bagvedliggende årsag er en af de mest storslåede geologiske processer på kloden: den indiske landmasses vedvarende kollision med det egentlige Asien.

Geologer mener, at størsteparten af det nuværende Indien rev sig løs fra Madagaskar for ca. 90 mio. år siden og indledte en form for sørejse mod nord. For ca. 25 mio. år siden begyndte kæmpeøen imidlertid at brage ind i den asiatiske landmasse. Kollisionen fik det foranliggende landskab til at folde sig sammen og med tiden tårne sig op og blive til verdens mægtigste bjergkæde, Himalaya.

Processen er i den grad stadig i gang, for målinger viser, at det oldgamle Indien, der hviler oven på Den indiske kontinentalplade, fortsat bevæger sig mod nord med en hastighed på fire-fem cm om året.

Men ved bjergenes fødder må jorden med jævne mellemrum give efter for det vedvarende pres. Hvilket blev katastrofalt i Kathmandu-dalen i lørdags.