Den umulige kærlighed blev til den utrolige skandale

Kærligheden overvinder ikke altid alting. En amerikansk magtmand faldt for en argentisk kvinde, og han skrev glødende kærlighedsbreve, men han kunne samtidigt ikke vende ryggen til guvernørposten og muligheden for at blive præsidentkandidat, og det endte i stedet i skandale.

Mark Sandford forsøger at forklare sig på en pressekonference. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SANTA FE: Det kunne være endt som en moderne pendant til kong Edvard og Wallis Simpson. Historien om en kærlighed, der er helt på tværs af alting og kræver alt for meget af alle, og alligevel sejrer den.

Mark Sanford kunne have valgt at forlade det hele. Han kunne have sagt farvel til den kone, som alligevel havde sat ham på porten, han kunne have sagt op som guvernør i South Carolina og glemt alt om at blive sit partis præsidentkandidat i 2012 - og så have valgt sin Maria i Buenos Aires.

Men det gjorde han ikke. Han forsøgte - som så mange magtmænd før ham - begge dele på én gang, magten og den store kærlighed, og i stedet endte det i aftes, som det endte.

Guvernør Mark Sanford stod efter en af de mest bizarre forsvindingsnumre i moderne amerikansk politik foran rullende TV-kameraer, badet i blitz-lys og projektører, og haltede sig igennem en pressekonference.

"Jeg har været utro over for min kone ... Jeg har haft et forhold til, hvad der begyndte som en ualmindelig god ven," sagde han.

Kort efter kunne den førende avis i hjemstaten South Carolina afsløre nogle af de e-mails, som guvernør Sanford og hans elskerinde, Maria i Buenos Aires, havde udvekslet, og det var i sandhed den store kærlighed. I en af de pågældende mail fortalte han om alt det, han elskede ved Maria - hendes nænsomme kys, hendes "fantastiske" bryster, aftegningen af hendes badedragt på hendes nøgne hud, kurverne i hendes hofter, den erotiske skønhed i hendes attitude - men "samtidigt er vi i en helt umulig situation af kærlighed," sukkede han.

Maria - som endnu ikke er blevet identificeret - svarede tilbage: "Du er min kærlighed ... noget, som er svært at tro på selv for mig, fordi det er en umulig kærlighed, ikke kun på grund af afstanden, men også på grund af situationen. Somme tider vælger man ikke selv tingene, men de vælger én."

Kunne have fulgt sit hjerte
De pågældende e-mails blev skrevet sidste sommer, og Mark Sanford kunne på det tidspunkt have valgt at følge sit hjerte, men han kunne ikke, som han også skrev i en mail, for den republikanske præsidentkandidat John McCain overvejede ham kraftigt som vicepræsidentkandidat.

"Jeg skal igen mødes og tale med McCain," skrev han, og over alt blev han betragtet som en af de republikanske partiledere.

Sanford har gennem hele sin karriere været en ligefrem og direkte politiker, der sagde, hvad han mente, og gjorde hvad han sagde. Han var så ukorrupt, at han en overgang sov på en sofa på sit kontor i Washington frem for at bruge penge på hotelovernatning, og på det seneste har han været involveret i en principiel sag om 700 mio. dollar i hjælp fra præsident Obamas nødpakke.
Guvernør Sanford nægtede at tage imod pengene, for han ville ikke have et bistandssamfund. Det var en kamp, som han tabte stort udadtil, men vandt tilsvarende stort indadtil. Hans stjerne steg i alle de konservative saloner. Han var formand for de republikanske guvernøres sammenslutning, og han blev tippet som en af partiets mulige præsidentkandidater i 2012.
Og så kom den nuværende skandale, der vil gå over i amerikansk politisk historie for sit besynderlige forløb.

For det første vidste kun ganske få, at Mark Sanford og hans kone Jenny havde ægteskabelige problemer. Tværtimod profilerede han sig altid med sin lykkelige, fotogene familie - sin kone og parrets fire skolesøgende drenge - og det virkede under ingen omstændigheder som en skilsmisse i sin vorden. For fem måneder siden fandt Jenny imidlertid ud af, at han var involveret i en affære med en argentisk kvinde. På det tidspunkt havde han tre gange været i Argentina, og parret begyndte at gå til bibelsk ægteskabsrådning, men uden den store succes, og for to uger siden beordrede hustruen ham til at forlade hjemmet. "En prøveseparation," kaldte hun det i en erklæring i går.

Ville hike en tur
For en uge siden kørte guvernør Sanford så afsted i sin livvagts store sorte Chevrolet Suburban. Han sagde til sin stab, at han formentlig ville hike en tur på den 3.000 kilometer lange natursti Appalachian Trail, men han sagde ikke noget om hvor og hvor længe, og han overdrog heller ikke magten i staten til viceguvernøren eller orienterede sit parti. Han var bare væk.

Mandag begyndte hans omgivelser at undre sig over, hvor han var, og hans partifæller sagde bl.a., at en guvernør ikke bare på den måde kan tillade sig at forsvinde, uanset om han - som hans loyale stab sagde - var udkørt og trængte til ro og fred. En orkan kunne ramme South Carolina, eller en tornado eller et terrorangreb, og staten skulle have en beredsskabsplan i sådan en situation, sagde kritikerne. Tirsdag ringede Sanford så til sine folk og fortalte dem, at han var på Appalachian Trail, og at han ville vende tilbage onsdag, og staben udsendte en hastemeddelelse om, at deres chef var lokaliseret, og at alt var i orden. Men hans bil blev på samme tid fundet i lufthavnen i Atlanta, og det hele var stadig lidt usikkert.

Onsdag morgen eksploderede begivenhederne så. En reporter fra The State mødte guvernør Sanford i lufthavnen i Atlanta, og her fortalte han, at han havde været i Buenos Aires, fordi han trængte "til at foretage sig noget eksotisk," og han havde kørt "lange ture langs kysten." Han var "alene" i Buenos Aires, sagde han. Nyhedsbureauet AP anførte, at kyststrækningen i Buenos Aires består af en knap fire kilometer lang vej, så det er så som så med lange køreture, og rygterne begyndte at gå om en kvinde, og ved pressemødet onsdag aften klokken 20 lagde han kortene på bordet.

Han var forelsket i Maria, men han var rejst til Argentina for at fortælle hende, at det ikke kunne lade sig gøre, og at deres kærlighed måtte slutte, og han havde brugt en stor del af tiden i Argentina på at græde, sagde han.

"Er du separeret fra din kone," spurgte en journalist.

"Ikke formelt, men ... hun bor sammen med børnene ét sted, og jeg bor et andet sted," svarede han.

Hustruen udsendte kort efter en erklæring, hvor hun fastslog, at hun syntes, at hun havde været en god og trofast hustru, og hun havde forsøgt at vinde ham tilbage, og da det ikke kunne lade sig gøre, bad hun ham for to uger siden om at "forlade hjemmet." Hun var imidlertid indstillet på at give "genoplivningen af ægteskabet" endnu en chance, og det ville blive så stor en opgave, at hun i erklæringen bad om "Salomons visdom, Jobs styrke og tålmodighed og Guds kærlighed."