Den ukendte attentatmand fra Louvre

De franske myndigheder har endnu intet oplyst om identiteten af den godt og vel 30-årige mand, som fredag formiddag blev skudt ned efter at have angrebet en gruppe soldater med en machete.

En koldblodig kinesisk turistguide tog kort efter fredag formiddags angreb på en gruppe franske soldater dette billede af den livsløse attentatmand. (Photo by Xinhua/Sipa USA) Fold sammen
Læs mere
Foto: Xinhua
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Billedet er rystet og grynet, men der er ikke meget at sige til det. For den kinesiske turistguide, der tog det, havde netop været vidne til, hvad der kunne være endt som et blodigt terrorangreb:

På gulvet i foyeren uden for den underjordiske shopping mall Caroussel du Louvre, der ligger i forbindelse med det berømte museum af samme navn, ligger en mand livløs på gulvet. Rundt om ham står fire soldater i tydeligt alarmberedskab - klar til at gribe ind, hvis han skulle røre på sig.

Kort forinden, omkring kl. 9.50 onsdag formiddag, var manden kommet stormende frem mod dem med en manchete i hånden, mens han råbte »Allahu Akbar« (Gud er stor på arabisk). Soldaterne forsøgte i første omgang at forsvare sig med nærkampsteknikker, men det lykkedes ikke at uskadeliggøre manden.

Tværtimod blev en af soldaterne lettere såret i hovedbunden, inden en af hans kammerater åbnede ild. Fem skud blev affyret, hvoraf mindst et ramte attentatmanden i maven, forklarede en talsperson for de franske myndigheder, da forløbet af den dramatiske episode et par timere senere var klarlagt.

Med sig havde manden en rygsæk, der indeholdt yderligere en machete. Men ikke, som myndighederne først frygtede, sprængstoffer.

Attentatmanden bar ingen dokumentation, og hans identitet var fredag eftermiddag endnu ukendt. Hans alder anslåes til godt og vel 30 år.

Efter at være blevet uskadeliggjort blev angriberen kørt direkte til Georges Pompidou-hospitalet i Paris, hvor han blev opereret for skudsåret i maven. Hans tilstand blev beskrevet som kritisk.

Både anvendelsen af jihadisternes velkendte kampråb og valget af et verdenskendt angrebsmål som området omkring turistattraktionen Louvre peger i retning af et islamistisk motiv. Frankrigs premierminister Bernard Cezeneuve fastslog da også allerede kort efter angrebet, at det havde »oplagt terrorkarakter«.