»Den tyske fortid er aldrig forbi«

Thilo Sarrazin, medlem af den tyske forbundsbanks direktion, er en provokation, hedder det i Berlin. Han afviser skudsmålet - men hans nye bog virker ikke formildende. »Den tyske fortid forsvinder ikke, den er aldrig forbi,« siger han.

Thilo Sarrazin måtte kæmpe sig frem til sit eget pressemøde i går, hvor han skulle præsentere sin nye bog, der allerede har vakt voldsomme protester med sine udfald mod især muslimer men også mod jøder og baskere. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er en særlig tyndhudethed i Tyskland, når talen falder på indvandring og racespørgsmål - og navnlig, når de to begreber kædes sammen. To verdenskrige og holocaust, mordet på seks millioner jøder, har gjort tyskerne overordentlig sarte.

På den baggrund var det ikke overraskende, at det mest åbenmundede medlem af forbundsbankens direktion, Thilo Sarrazin, i går måtte kæmpe sig frem til sit eget pressemøde, da han ville præsentere sin bog. Omkring hundrede journalister og fyrre fotografer ville høre, hvad manden havde at sige, og se, hvordan han, hvis meninger af forbundskansler Angela Merkel er kaldt »fuldstændig uacceptable«, håndterede en byge af overvejende kritiske spørgsmål.

Sarrazin har påkaldt sig det etablerede Tysklands vrede ved at udsende et værk, der hævder, at nationen bliver stadig dummere, fordi befolkningstallet daler, mens andelen af muslimske indvandrere og deres efterkommere vokser.

Muslimer, siger han, integrerer sig dårligere, er ringere uddannet og koster samfundet mere i overførselsindkomster. Asiater, russere og borgere fra andre EU-lande falder derimod til i løbet af en generation, mener bankdirektøren.

0pfattelsen af ham er ikke blevet bedre, efter han i weekenden tillagde muslimer - samt jøder og baskere - egne gener. Det nærmer sig de raceteorier, som nazisterne udbredte i 1930erne, siger kritikere.

Fortiden

Den 65-årige Sarrazin tog postyret pænt. Da pressemødet blev åbnet med et spørgsmål fra Berlingske Tidende om, hvorvidt modstanden er et typisk tysk fænomen, historien taget i betragtning, og om en sådan bog ville have udløst lignende reaktioner i andre lande, svarede han, med antydningen af et smil: »Den tyske fortid forsvinder ikke, den er aldrig forbi. Og det er godt, at den ikke glemmes, lige som man ikke skal glemme Trediveårskrigen. Men man gør ikke samfundet en tjeneste ved ikke at befatte sig med eksisterende problemer.«

Berlingske Tidende spurgte også, om han regnede med at tilhøre bankens direktion om et år. »Hvis jeg på grund af Deres spørgsmål får et hjerteanfald, er jeg ikke forbundsbankdirektør om et år,« sagde Sarrazin.

Det kan nu også være, at han må forlade sit job under knapt så ulykkelige omstændigheder.

Forbundsbankens ledelse holdt mandag eftermiddag et ekstraordinært møde - som Sarrazin ikke var inviteret til - og erklærede bagefter, at man »med bestemthed tager afstand« fra hans »diskriminerende ytringer«. Regeringen har allerede ladet forstå med stor tydelighed, at man ville ønske sig Sarrazins afgang. Han skader Tysklands anseelse, siger en talsmand. Også det socialdemokratiske SPD, som han har været medlem af siden 1970erne, vil prøve at udstøde ham.

Sarrazin må kæmpe på mange fronter. Selv om han omtaler jøder positivt i sin bog - de er, mener han, kvikkere end muslimer og bidrager mere til samfundet - beskyldes han også for at være antisemit. Hans forklaring om, at hans udtalelse om særlige gener bygger på amerikansk forskning, tages ikke for gode varer.

Følsomheden

I pressemødet deltog også et af det jødiske samfunds frontfigurer, den tidligere formand for det mosaiske troessamfund Michel Friedman. Deres udsendte spurgte ham, om Sarrazin får en særlig hård medfart, fordi dette er Tyskland. »Nej, det ville ske i et hvilket som helst land, hvor en mand i en vigtig, offentlig stilling fremsætter den slags synspunkter,« sagde han.

Men der er en særlig følsomhed i Tyskland?

»Der er en sensibilitet, og den ville jeg også ønske, at De havde,« svarede Friedman, åbenbart i en henvisning til debatkulturen i Danmark.

Forbundsbanken, der mener, at Sarrazin »fortløbende og i tiltagende sværhedsgrad« misagter de pligter, der påhviler hans embede, vil tage stilling til hans fremtid snarest. Måske får han snart tid til at skrive flere bøger.