Den syriske regering stopper evakuering af Aleppo og giver oprørere skylden

Evakueringen af civile fra det østlige Aleppo er indstillet. Der er forskellige versioner af hvorfor, og hvad der er sket.

Syrere evakueres fra Aleppo. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER

Evakueringen af den østlige del af den syriske storby Aleppo er indstillet, og der er mange forlydender om, hvad årsagen er.

En syrisk sikkerhedskilde oplyser, at det er på grund af "forhindringer", skriver nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

Det statslige syriske tv siger, at evakueringen er blevet indstillet, fordi militante fra det østlige Aleppo forsøgte at smugle fanger og tunge våben med ud i busser og dermed brød den indgåede aftale, mens kilder fra den syriske regering ifølge BBC oplyser, at oprørere har brudt aftalen, fordi de har blokeret for evakuering af civile fra de to pro-regerings-byer hovedsageligt beboet af shiamuslimer, Foua og Kefraya, der ligger i provinsen Idlib, der kontrolleres af oprørerne.

Det syriske styre i Damaskus og styret i Iran har flere gange krævet, at landsbyerne Foua og Kefraya blev evakueret samtidig med evakueringen af det østlige Aleppo.

Reuters rapporterer endvidere, at en nyhedstjeneste drevet af Hizbollah skriver, at Hizbollah i en protest har blokeret vejen ud af det østlige Aleppo, netop fordi militsen kræver de to shiamuslimske landsbyer evakueret.

Et øjenvidne fra Reuters bekræfter, at den libanesiske Hizbollah-bevægelse, der er shiamuslimsk og allieret med Iran og det syriske styre, gennemfører en protestaktion.

Øjenvidner siger samtidig til Reuters, at de hørte en eksplosion fra det sted, hvor en konvoj med busser var på vej ud af det østlige Aleppo.

Ifølge den britiske TV-station Sky News oplyser WHO, at både de, Røde Kors og Røde Halvmåne er blevet bedt om at forlade området i Aleppo, hvor civile evakueres.

Torsdag begyndte evakueringen af hårdt sårede og andre civile fra de sidste oprørskontrollerede områder i den østlige del af Syriens største by, Aleppo. Evakueringen skulle være begyndt onsdag, men den blev afbrudt af nye kampe.

Evakueringen blev afbrudt, efter at den havde været i gang i et par timer fredag.

Herunder ses et Tweet fra det franske nyhedsbureau, AFP, med billeder fra evakueringen. De forskellige billeder vises, når du klikker på billedet. Artiklen fortsætter under billedet.

Talsmænd for Verdenssundhedsorganisationen WHO siger, at det antageligt er Rusland, som har givet ordre til at stoppe evakueringen. Russerne overvåger hele processen.

»Vi håber, at der kun er tale om et midlertidigt stop. Mange venter stadig på at blive evakueret,« siger en repræsentant for WHO.

Øjenvidner siger til Reuters, at hospitalerne i det vestlige Aleppo, som kontrolleres af det syriske styre, er fuldstændigt overbelastede. De mange patienter har hjerne- eller øjenskader, eller også har de fået afrevet ben eller arme, eller de har kroniske sygdomme såsom diabetes.

Mindst 3.000 personer er blevet kørt ud af området siden torsdag. Men FN vurderer, at over 50.000 personer fortsat er fanget i det østlige Aleppo, hvor syriske regeringsstyrker støttet af Iran og Rusland de seneste dage med en blodig offensiv har kæmpet for at få fuld kontrol.

Inden krigen i Syrien brød ud for fem år siden, havde Aleppo over to millioner indbyggere. I fire år har byen været en højborg for oprørsstyrker, der kæmper mod den syriske præsident, Bashar al-Assad.