Den svenske sejrherre, som ingen vil lege med

Med Sverigedemokraterna ved sin side kunne statsminister Fredrik Reinfeldt formegentlig beholde regeringsmagten efter søndagens valg i Sverige. Men det indvandrerkritiske parti er så upopulært, at ingen af de andre partier vil lege med dem.

Jimmie Åkesson, formand for Sverigedemokraterna. Fold sammen
Læs mere
Foto: 75906 FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sverigedemokraterna står til at fordoble deres stemmeandel og få op mod 12 procent af stemmerne ved søndagens valg til Riksdagen i Sverige. Men partiet er så marginaliseret, at ingen andre vil have noget med dem at gøre - selv ikke hvis deres stemmer kan sikre regeringsmagten, som det ser ud til at være tilfældet med statsminister Fredrik Reinfeldts borgerlige regering.

»Han vil hellere lade magten gå til den rød-grønne opposition end at samarbejde med Sverigedemokraterna. Man kan sige, at de er lidt mere ekstreme end Dansk Folkeparti, som de sammenlignes med. De er populært sagt ikke blevet stuerene,« siger historiker Lars Hovbakke Sørensen, der har et indgående kendskab til svensk politik.

Han henviser til en række sager, hvor fremtrædende politikere i det indvandrerkritiske parti er kommet med racistiske udtalelser. I august blev en ledende lokalpolitiker i Malmø taget i at sprede racistiske budskaber under pseudonymer på nettet. Hun skrev blandt andet om den »voksende negroide befolkning«, og at det er svært at hindre muslimer i at yngle. Hun blev efterfølgende taget af stemmesedlen og er ifølge Lars Hovbakke Sørensen endnu et eksempel på, at partileder Jimmie Åkesson ikke har fået indført lige så stram partidisciplin som i Dansk Folkeparti.

»De har ikke været lige så dygtige som Pia Kjærsgaard (DF) til at få renset ud i landsbytosserne og de meget højreekstremistiske kræfter i partiet,« siger han.

Når Sverigedemokraterna alligevel ser ud til at fordoble sin vælgertilslutning, tilskrives det i høj grad partiets mærkesag: Den strammere udlændingepolitik.

»Modsat Danmark går alle de andre partier ind for en åben og liberal udlændingepolitik. Det hænger blandt andet sammen med Sveriges mange år som et neutralt land, og det brydes ikke så let. Men Sverigedemokraterna er tydeligvis blevet stemme for en gruppe af svenskere, der ikke bryder sig om de store flygtningestrømme,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

De fire blå regeringspartier mistede ved valget i 2010 flertallet i Riksdagen, men beholdt regeringsmagten, fordi man var enig med den rød-grønne opposition om at holde Sverigedemokraterna udenfor.

»Man regner dem simpelthen bare ikke med,« siger Lars Hovbakke Sørensen.