Den svenske decemberaftale er død

Aftalen, der skulle holde Sverigedemokraterna uden for indflydelse, blev ophævet fredag aften af den borgerlige alliance efter et internt opgør i det ene parti. Regeringen er ikke foreløbig truet.

Her er de syv politikere, som den 27. december 2014 meddelte, at de havde indgået en aftale om at Sverigedemokraternas stemmer ikke skulle tælle ved regeringsdannelser fremover. Fra venstre mod højre: De grønnes Gustav Fridolin og Asa Romson, statsminister Stefan Lofven, leder Moderaternas Anna Kinberg Batra, Centerpartiets Annie Loof, de liberales Jan Bjorklund og kristendemokrat Goran Hagglund. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SVERIGE: Den aftale, som de svenske partier gav hinanden håndslag på i december sidste år for holde Sverigedemokraterna uden for indflydelse, er fredag blevet ophævet.

Det er de borgerlige partier, der erklærer decemberaftalen død efter en dramatisk dag i svensk politik. Det oplyser avisen Expressen.

Først besluttede Kristdemokraterna på sit årsmøde, at man ville forlade aftalen. Beslutningen blev truffet ved en afstemning, hvor baglandet underkendte partiledelsen. Afgørelsen udløste ifølge Expressen jubelscener og champagnesprøjt på årsmødet, mens partiledelsen måtte informere de øvrige partier om beslutningen.

Nu har Moderaternas Anna Kinberg Batra, der er leder af det store borgerlige oppositionsparti, erklæret aftalen død.

»Jeg konstaterer, at decemberaftalen er ophævet, og det gælder også for vores vedkommende. Jeg har konstateret det i samråd med Moderaternas partiledelse, og den står helt bag beslutningen,« siger hun til SVT.

Aftalen, der nu er fortid, skulle holde det indvandrekritiske parti Sverigedemokraterna uden for indflydelse. Aftalen fastslog, at den statsministerkandidat, der støttes af flest i Riksdagen - uden at tælle Sverigedemokraternas mandater med - skulle regere. Aftalen skulle gælde frem til 2022.

Decemberaftalen aflyste det valg, som statsminister Stefan Löfven udskrev blot et par måneder efter sin tiltræden sidste efterår. Han udskrev valget, da regeringens finanslov blev nedstemt i Riksdagen. Det skete, da Sverigedemokraterna valgte at støtte det borgerlige forslag til finanslov.

»Vi tager nu ansvar for, at Sverige kan ledes. Regeringen er nået til enighed med de borgerlige alliancepartier, og der bliver ikke udskrevet et nyvalg,« sagde statsminister Stefan Löfven på pressemødet, hvor decemberaftalen blev præsenteret.

Det er usikkert, hvad aftalebruddet fører til. Dog er Moderaternas leder ikke klar til at vælte den socialdemokratiske statsminister her og nu.

»Jeg vil ikke tage initiativ til et mistillidsvotum nu,« siger Anna Kinberg Batra til SVT.