Den store vandring

Flere tusinde flygtninge begiver sig ud på vandring fra Budapest til den østrigske grænse. Tiltroen til de ungarske myndigheder er på et minimum, men håbet om et bedre liv i Nordeuropa får flygtningene til at trodse træthed og frygt.

Udmattede lagde deltagerne i den store vandring fra Budapest mod Wien sig til at sove i motorvejsrabatten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Af Troels Heeger og Asger Ladefoged, Berlingskes udsendte medarbejdere

NICKELSDORF: »Jeg stirrede døden i øjnene på min overfart fra Tyrkiet til Grækenland,« fortæller en ældre syrisk mand i midten af fyrrerne til Berlingske.

Han er iklædt slidt gråt tøj og bærer i sin ene hånd en let taske, mens han hurtigt skridter hen mod busserne, der venter på at køre ham til Østrig.

»Jeg føler det lidt, som om jeg er en helt, at jeg overhovedet er nået så langt.«

Sammen med en busfuld migranter og flygtninge ankom Berlingske tidligt lørdag til grænseovergangen mellem Østrig og Ungarn, hvor flere tusinde flygtninge opholdt sig.

To tusinde flygtninge, primært syrere, irakere og afghanere, valgte fredag at vandre til fods i retning af den østrigske grænse efter et ugelangt ophold på banegården Keleti i Budapest, hvor ungarsk politi i den forgangne uge har nægtet flygtningene at rejse videre mod Nordeuropa. I stedet ønsker de mange flygtninge at søge om asyl i Tyskland.

Under det spontant besluttede opbrud mod den østrigske grænse blev flygtningene, blandt dem adskillige børnefamilier, ledsaget af et stort opbud af ungarsk politi. Efter godt tredive kilometers march langs motorvej M1 slog flygtningene, godt en halv times kørsel fra Budapest, lejr for natten og lagde sig til at sove i motorvejsrabatten. Lokale hjælpeorganisationer og frivillige var hurtigt til stede og medbragte liggeunderlag, vand og bananer til de udmattede flygtninge. Langs motorvejen lå flere hundrede flygtninge, herunder små børn, indhyllet i tæpper og soveposer. Ved siden af motorvejen viftede en etbenet mand i en kørestol med en plakat af Angela Merkel. Omkring ham stod flere flygtninge og råbte »Germany, Germany, Germany« i taktfast kor.

Rygterne breder sig

Kort efter begyndte rygterne om, at der var busser på vej, at brede sig. Med henvisning til flygtningemarchens ekstraordinære belastning af trafikken besluttede den ungarske regering sent fredag at transportere flygtninge til den østrigske grænse. Samtidig erklærede den tyske og østrigske regering, at de vandrende flygtninge er velkomne i Tyskland.

Ved 1-tiden natten til lørdag begyndte de første busser at ankomme og opsamle de mange flygtninge. Flere af flygtninge var dog stærkt skeptiske over for at stige på busserne, som de frygtede ville bringe dem tilbage til Budapest.

»Vi vil ikke tilbage til Ungarn. Ungarn er no good. Hvis vi bliver sendt tilbage, slår jeg mig selv ihjel,« sagde en ung syrisk mand til en ungarsk hjælpearbejder, der i motorvejsrabatten forsøgte at overbevise en gruppe af flygtninge om, at busserne rent faktisk ville fragte dem til Østrig.

I bussen

I løbet af natten blev de dødtrætte flygtninge overbevist om at stige på de overfyldte busser. På en af busserne fortalte en 23-årig syrisk mand til Berlingske, at han selv havde fået asyl i Østrig for et års tid siden, men at han var rejst til Budapest for at hente sin 15-årige lillebror, der sammen med tusinde andre migranter sad fast på Keleti-banegården i Budapest. Efter et par timers søvn i busserne ankom flygtningene fredag morgen til Nickelsdorf, hvorfra hovedparten er sprunget på tog mod Wien. De fleste af flygtninge ønsker at rejse til Tyskland, der for nylig har suspenderet den såkaldte Dublin-forordning for syriske flygtninge. Andre nævnte destinationer som Holland og Belgien.

Lørdag morgen begyndte kaos igen. Ved grænseovergangen nær landsbyen Nickelsdorf ventede tusindvis af flygtninge igen på at stige på busser, der fragtede dem fra den ungarske side af grænsen til den nærliggende landsby Nickelsdorf. De østrigske myndigheder valgte ved samme lejlighed at indsætte særtog mod Wien.

Efter fredagens massevandring på motorvejen har flere flygtninge i Ungarn også besluttet sig for at rejse videre mod nord på egen hånd. Ifølge østrigske myndigheder har mindst 10.000 flygtninge lørdag krydset grænsen fra Ungarn til Østrig.