»Den store patteaktion« deler argentinerne

Der bliver både anvendt kraftudtryk, gloet uhæmmet og i enkelte tilfælde uddelt øretæver under den voldsomme debat om topløshed i Latinamerikas angiveligt mest »europæiske« land.

Argentinske kvinders demonstration for at solbade topløse. Foto: David Fernandez /EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spansk er et heftigt sprog, ikke mindst som det bruges i Argentina. Da hundredvis af kvinder forleden demonstrerede i Buenos Aires for retten til at ligge topløs på stranden, foregik det således under parolen »El Tetazo« – et til lejligheden konstrueret ord, der betyder noget i retning af »den store patteaktion«. Og reaktionen var tilsvarende voldsom, da deltagerne gik i gang med at sætte handling bag.

Mens bluser røg af, og der blev skrevet slagord på de bare bryster, samlede en endnu større mængde af mænd sig for at kigge på. Tre teenagere kravlede op i en flagstang for at få det hele med, og der opstod flere gange håndgemæng, når de mest nærgående benyttede lejligheden til at tage close-ups af de mange kvindelige attributter.

Heldigvis kom ingen alvorligt til skade, og enkelte mænd fik undervejs endog lov at deltage i løjerne, hvis de iførte sig bh. Men da støvet havde lagt sig, stod det klart, at argentinerne, der ellers opfatter sig selv som ­Latinamerikas »europæere«, befinder sig langt fra det gamle kontinent, når det handler om synet på bare bryster.

»El Tetazo« blev organiseret i protest mod en dramatisk episode på en strand nær byen Mar del Plata for et par uger siden. Her havde tre kvinder smidt toppen, hvorefter politiet mødte op. Kvinderne nægtede imidlertid at dække sig til, og mens de øvrige badegæster tog parti for og imod, måtte betjentene tilkalde 20 kolleger for at få situationen under kontrol og kvinderne til at makke ret.

Topløs-forbuddet håndhæves med hjemmel i en 44 år gammel forordning om »handlinger mod den offentlige moral«. Ifølge flere jurister er det imidlertid i strid med forfatningen og under alle omstændigheder diskriminerende, hævder aktivisterne. For hvorfor må mænd vise deres brystvorter, når kvinder ikke må, blot fordi de sidder på et par – i de fleste tilfælde – større klumper af fedt og kirtler?

Set fra den anden side i den debat, der har raset siden strand­episoden, er kravet om ret til at ligge topløs selvmodsigende.

»Hvis man beder en kvinde vise sine bryster, bliver man meldt for chikane. Hvis man beder hende lade være, bliver man beskyldt for at være reaktionær,« klager journalisten ­Mariano Obarrio på Facebook, hvor også politologen Agustín Lages teori er blevet delt flittigt:

»De samme feminister, som vil forbyde skønhedskonkurrencer, står nu bag »El Tetazo«. Måske det, de i virkeligheden ikke bryder sig om, er smukke kvinder.«

Martin Tønner er Berlingskes Sydeuropa-korrespondent