Den store majs-krig: Mexico vil hævne sig på USA

Det kommer til at gå ud over amerikanske majsfarmere, at forholdet er fjendtligt mellem USA og Mexico. Nu vil mexicanerne købe deres majs i Sydamerika.

Mexico er et af de største eksportmarkeder for amerikanske majs-farmere. Nu vil Mexico flytte deres køb af majs til Sydamerika. REUTERS/Jim Young Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM YOUNG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trumps planer om en mur mellem USA og Mexico kan komme til at skade amerikanske majsfarmere. Det dårlige forhold landene imellem medfører nemlig, at Mexico overvejer at droppe at købe majs i USA, skriver CNN.

»Jeg har tænkt mig at sende et lovforslag om, at vi skal flytte vores køb af majs fra midtvesten til Brasilien og Argentina. Det er en god måde at vise, at det fjendtlige forhold har konsekvenser, og at vi håber, det ændrer sig,« siger den mexicanske senator Armando Rios Pitter, der leder en kongreskomité for udenrigsrelationer.

Mexico er et af de største markeder for majsfarmere i USA. Siden Mexico, USA og Canada i 1995 underskrev frihandelsaftalen NAFTA, er amerikansk eksport af majs til Mexico eksploderet. I 2015 sendte amerikanske farmere for knap 17 milliarder kroner majs til Mexico mod lidt under tre milliarder i 1995. Dermed kan det ramme amerikanske farmere hårdt, hvis Mexico stopper med at købe deres majs.

»Det kommer til at ramme majsmarkedet og sende bølger ned igennem hele landbrugsøkonomien,« siger Darin Nawson, senioranalytiker hos DTN, et firma for amerikansk landbrugsmanagement.

Trumps foreslåede mur kan altså komme til at ramme landbruget hårdt, hvis Mexico gør alvor af truslen. Fredag kom det frem, at grænsemuren bliver dyrere end først antaget.