»Den største ære er at blive martyr«

Berlingske har mødt danskere, der vil give deres liv for jihad. Selvmordsangreb spiller en stigende rolle i de ekstremistiske gruppers fremmarch i Syrien og Irak. Udenlandske krigere er mere villige til at udføre selvmordsaktioner end lokale.

Så sent som fredag blev et millitært checkpoint på hovedvejen mellem Beirut i Libanon og Damaskus i Syrien ramt af et selvmordsbombeangreb. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSEPH EID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIRUT: Den ypperste hæder er at give sit liv for jihad. Sådan kan man kort opsummere opfattelsen hos en gruppe af danske drenge, der enten har været i Syrien eller gerne vil drage dertil.

I en større dansk provinsby møder Berlingske en 19-årig HF-studerende, som har været i Syrien og arbejdet for ISIS, Den Islamiske Stat i Irak og Levanten.

»Jeg ville ønske, det var mig, der kunne opnå at blive shaheed – martyr,« siger den 19-årige, og udsagnet går igen i kredse i danskere med udenlandsk baggrund i Danmarks ghettoer.

»At begå shaheed er den største ære,« siger en 20-årig dansk-araber, som Berlingske følges med første gang, han går til bøn i Grimhøj moskeen i Århus.

»Jeg har mod, jeg er ikke bange for døden.«

Den 20-årige, en charmerende og ultra-veltalende fyr med glade øjne, tilføjer:

»Nusra Fronten, ISIS – for mig at se er de ikke terrorgrupper. Deres kamp er fuldstændig legitim.«

Det er drenge som disse, som de ekstremistiske grupper i Syrien og Irak gerne vil tiltrække. Jihadisterne har brug for krigere og hjælpearbejdere, der vil gå hele vejen for deres overbevisning – selv hvis det ultimativt indebærer at ofre livet.

De ekstremistiske grupper i Syrien og Irak bruger i stigende grad selvmordsangreb, understreger eksperter:

»Vi har set brugen af selvmordsbomber og store bombeangreb, siden Jabha al-Nusra først stod frem i januar 2012. Men vi har sandelig set en stigning i antallet og omfanget af sådanne angreb,« siger Charles Lister, terrorekspert hos IHS Janes i London, i en analyse i Syria Deeply.

Ifølge en rapport fra det Tel Aviv-baserede Meir Amit Efterretnings- og Terrorisme Informationscenter er »selvmordsangreb blevet en ledende modus operandi for islamistiske grupper«.

Kilder i det danske sikkerhedsetablissement vurderer, at i hvert fald fire danskere har sprunget sig selv i luften i selvmordsmissioner for ISIL eller andre islamistiske grupper. Selvmordsangreb er en essentiel del af ISIS' og andre gruppers repertoire, fordi det med den type missioner er muligt komplet at overraske modstanderen og skabe stor ravage og ødelæggelse på kort tid.

»Selvmordsangreb er meget effektive som militær taktik og kan på få timer opnå, hvad der ellers ville tage måneder at opnå med kampe,« siger Aymen Jawad Al-Tamimi, der er ekspert i jihad-grupper i Syrien og fellow på Middle East Forum, en tænketank i Washington.

»Udlændinge spiller en uforholdsmæssigt stor rolle i selvmordsangrebene. De udenlandske krigere er mere inspirerede og mere villige til at udføre aktionerne. De er ideologisk mere drevne og har større viljestyrke,« fortæller han til Berlingske.

Jihad giver identitet

I løbet af de seneste måneder har ISIS' divisioner i Bagdad, det sydlige Syrien, Ninewa og Diyala offentliggjort meddelelser, som har hyldet udenlandske selvmordsbombere. Ifølge ISIL kommer selvmordsbomberne fra en lang række lande, blandt andet Syrien, Danmark, Tunesien, Libyen, Marokko, Saudi Arabien, Jordan, Egypten, Iran, Uzbekistan, Afghanistan, Pakistan, Tajikistan, Tjetjenien, Frankrig, Tyskland og England.

I takt med at ISIS' fejde med al-Qaeda i forbindelse med ISISs ekspansion ind i Syrien har taget fart, har ISIL øget sin propaganda for at fremhæve udenlandske krigeres vigtige rolle i deres operationer.

ISIL og gruppens emir, Abu Bakr al Baghdadi, betoner ISIS' internationale kaliber og promoverer sig som den sande udfører af international jihad – fremfor at være en lokal terrorgruppe. ISIL signalerer til udenlandske krigere, at de skal gå ind i gruppen, hvor de kan blive fejret som martyrer, hvis de udfører en mission.

Så sent som i sidste uge udråbte ISIS en dansk-pakistaner som en »martyr« og »helt«, fordi han stod bag en selvmordsmission mod en kampvogn i Irak op til gruppens dramatiske erobring af Mosul, Iraks andenstørste by.

Ifølge ISIS »marcherede nogle af al-Mojahers danske brødre med ham til Levanten, hvor han var blandt de bedste brødre«. ISIL udpensler i meddelelsen, at »Ekrimah al-Mohajer er en immigrant-bror fra Danmark, der børstede underdanighedens støv af sig (…) og begik jihad for Guds skyld.«

Det er netop udsagn som disse – »at børste underdanighedens støv af sig« – der kan appellere til danske unge. Som den 20-årige, som Berlingske var til bøn med, forklarer:

»Jeg besluttede, at jeg ville til Syrien, mens jeg var inde og sidde. Det vigtigste er at komme ned og hjælpe og kæmpe.«

Ifølge Magnus Ranstorp, terrorekspert på den svenske Forsvarshøjskole, handler unges attraktion til jihad om identitet:

»Grupperne styrker de unges identitet. Det er det, de leder efter.«

De danske myndigheder frygter, at danske unge, der rejser til Syrien, kan komme til at udgøre en terrorrisiko mod Danmark, når de vender tilbage til Danmark. Men adskillige af de danske unge, som Berlingske har talt med, der enten har været i Syrien eller vil rejse dertil, benægter, at det er tilfældet:

»Prøv og hør: Jeg elsker Danmark,« siger den 20-årige fra Grimhøj-moskeen og ser krænket på mig med sine glade øjne.

»Hvis Danmark blev angrebet, ville jeg forsvare det.«