Den spydige prinsgemal fylder 95: Kaldte Diana en skøge - og 14 andre vilde citater

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: BEN BIRCHALL

Vores danske prins Henrik er kendt for at være lidt af en farverig figur, og i Sverige lever ’Skandalekongen’ Carl Gustaf fint op til sit øgenavn. Men også i Storbritannien findes en royal personage med flere vilde udtalelser på samvittigheden.

Nemlig dronning Elizabeths mand prins Philip, som fredag kan fejre sin 95-års fødselsdag.

Og det har været 95 år med både bramfri, spydige og direkte hånlige kommentarer til alverdens mennesker.

I den anledning bringer vi herunder 15 af hans vildeste citater.

Philip, hvis officielle titel er Hertug af Edinburgh, blev født 10. juni 1921 som græsk statsborger, prins af Grækenland og Danmark. Han gav dog afkald på det hele for at gifte sig med sin fjerne kusine i 1947 - daværende prinsesse Elizabeth.

 • 1. Bandede ad fotograf

Så sent som sidste sommer blev den engelske prins en kende utålmodig, da han skulle have taget et gruppebillede med blandt andre sit barnebarn prins William i anledning af 75-året for Slaget om England, der udkæmpedes mellem det britiske og tyske flyvevåben under Anden Verdenskrig.

Mens fotografen forsøgte at få samling på tropperne, blev ventetiden for meget for prinsen, som vrissede:

»Tag nu bare det fucking billede!«

Artiklen fortsætter efter videoen, hvor du kan høre ham vrisse.

 • 2. For fed til rummet

Under et besøg på Salford University, hvor prinsen så et rumskib blive bygget, mødte han en 13-årig dreng, som med stor interesse nød det særlige syn. Her måtte den spydige prins dog fortælle den buttede dreng, at han godt kunne glemme drømmen om at besøge rummet.

»Du kunne god trænge til at tabe dig lidt,« sagde prinsen, der ikke mente, at en dreng på hans størrelse kunne blive astronaut.

Drengen, Andrew Adams, fortalte siden Daily Mail, at han ikke kunne tage oplevelsen med et smil, selvom folk omkring ham grinede ad prinsens decideret upassende kommentar.

»Jeg syntes ikke, det var en særlig sjov joke, da jeg er lidt følsom omkring min vægt. Jeg havde lyst til at græde, men jeg holdt hovedet højt,« sagde han og tilføjede noget, som flere nok har ønsket at sige gennem tiden:

»Han tror, han er særlig, fordi han er gift med dronningen, men jeg synes, han burde være mere forsigtig med, hvad han siger.«

 • 3. Kaldte Diana en skøge

I forbindelse med en retssag i London efter prinsesse Dianas død, kom det frem, at prins Philip havde sendt en række spydige breve til sin svigerdatter, hvor han kaldte hende både ’skøge’ og ’tøjte’.

Det var Dianas alternative behandler Simone Simmons, der i retten fortalte, hvordan prinsessen havde læst brevene højt for hende, mens hun efterlignede sin svigerfars stemme.

Den præcises ordlyd er ikke kommet frem, men ifølge behandleren havde Diana været rød i hovedet af raseri, da hun læste prinsens nedladende breve højt.

Artiklen fortsætter under billedet.

 • 4. Fornærmede mavedansere

Ved indvielsen af en skole i Swansea kunne prinsegemalen bl.a. lade sig underholde af fire mavedansere. Men den dengang 88-årige prins var ikke imponeret over de letpåklædte kvinder.

»Jeg troede, at orientalske kvinder bare sad og røg vandpiber og spiste slik hele dagen,« sagde hertugen af Edinburgh ifølge mavedanseren Beverly Richards.

»Jeg sagde, at vi også gør den slags, og han så på os med et glimt i øjet og tilføjede: ’Det kan jeg se’,« genfortalte den 47-årige mavedanser, som tog den drillende hån med et smil:

»Helt ærligt, det er en ære at blive fornærmet af en kongelig. Det er noget, jeg kan fortælle mine børnebørn.«

 • 5. Advarede om skæve øjne

Under en officiel rejse til Kina, måtte prinsens lige benytte lejligheden til at advare en gruppe landsmænd, der var i det asiatiske land som udvekslingsstudenter:

»I får skæve øjne, hvis I bliver her meget længere,« formanede han.

 • 6. Ungarske ølvomme

Også på en rejse til Ungarn i 1993, mødte han en landsmand, som han måtte sende en kæk bemærkning:

»De kan ikke have været her særligt længe - de har jo ingen ølvom. «

Artiklen fortsætter under billedet.

 • 7. Skotsk spritkørsel

​Også skotterne fik et par stereotyper om alkoholforbrug med på vejen af Hertugen af Edinburg. Under et besøg i Oban i Skotland i 1999 spurgte han en kørelærer:

»Hvordan bærer De dem ad med at holde de indfødte fra sprutten længe nok til, at de kan bestå en køreprøve?«

 • 8. Primitive australiere

I det hele taget har prinsen været storforbryger af stereotyper i forbindelse med sine rejser rundt i verden.

F.eks. spurgte han så sent som i 2002 interesseret en indfødt australier, om de stadig kastede spyd efter hinanden.

 • 9. Har I fortrudt?

Prins Philip er ​øjensynligt utrolig glad for sit eget land. Så glad, at han ikke helt kunne forstå fejringen, da den tidligere engelske koloni Kenya kunne erklære sig uafhængig ved en ceremoni i 1993.

Her kunne prinsgemalen se til, mens det britiske flag, Union Jack, symbolsk blev firet langsomt ned fra en flagstang, og han vendte sig mod forsamlingen og spurgte:

»Er I sikre på, at I virkelig vil gennemføre dette?«

 • 10. Afslappet klædedragt

I 2003 sagde han til den nigerianske præsident Olusegun Obasanjo, som var iklædt traditionelt tøj fra Nigeria:

»Du ser ud som om, at du er parat til at gå i seng.«

 • 11. Indisk håndværk

I 1999 fik prinsen under et besøg hos et firma nær Edinburgh øje på nogle dårlige elektriske installationer og udbrød:

»Det ligner noget, der er sat op af en inder.«

 • 12. Kønsforvirring

​Under et besøg i Kenya i 1984 måtte han lige sikre sig, at han titulerede vedkommende korrekt, da han fik overrakt en figur af en lokal kvinde. Derfor spurgte han:

»De er da en kvinde, ikke?«

 • 13. Affærdigede kvindelig kogekunst

Og det er ikke første gang, prinsen efterlader en uheldig bemærkning om det modsatte køn. En af hans mere mindeværdige kommentarer faldt i 1966, da han proklamerede, at britiske kvinder ikke kunne lave mad.

 • 14. Til at blive døv af

I 1999 stod han i Cardiff og lyttede til et caribisk olietøndeorkester med en flok børn fra den britiske forening for døve og hørehæmmede, da han kækt bemærkede, at »hvis I er i nærheden af den musik, er der da ikke noget at sige til, at I er døve.«

Artiklen fortsætter under billedet.

 • 15. Brød sig ikke om fipskæg

På Buckingham Palace holdt regentparret en stor havefest med tusindvis af gæster. Her faldt prinsen i snak med en ung mand med fipskæg, som viste sig at være tøjdesigner.

Og det undrede den bramfri prins, som spurgte:

»Du designede ikke dit skæg så godt, gjorde du? Du burde virkelig prøve lidt hårdere med dit skæg.«