Den sidste fange fra Fredspladsen

27 år er gået siden Folkets Befrielseshær knuste demonstrationerne på Den Himmelske Freds Plads i Beijing. Lige så længe har Miao Deshun siddet fængslet. Nu er han snart fri.

Dagen derpå efter oprøret i Beijing. Demonstranter satte ild til mere end 20 pansrede mandskabsvogne. Foto. AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere

BEIJING: Hvert år, når sommeren nærmer sig, bliver Kinas kollektive 4. juni-tabu tydeliggjort på ny. Hvad der skete dengang i 1989 må ikke beskrives eller italesættes offentligt. Demonstrationerne og det efterfølgende blodbad i Beijings gader, hvor Folkets Befrielseshær blev sat ind mod egne borgere, er ifølge Kinas Kommunistparti et lukket kapitel i landets historie.

For mange systemkritikere og demokratiforkæmpere er ugerne før og efter 4. juni stadig ensbetydende med husarrest eller politiovervågning. Det gælder i særdeleshed de kinesere, der var en del af demonstrationer, og som stadig tør ytre sig. Men i de fleste tilfælde forsvinder den ekstra kontrol, når mærkedagen er ovre. Med en enkelt markant undtagelse.

For Miao Deshun har frihedsberøvelsen været permanent siden 1989. Han er den sidste fange, der stadig er fængslet på grund af sine handlinger dengang – men om et par måneder er hans afsoning forbi. For nylig kunne den amerikanske organisation Dui Hua Foundation berette, at Miao Deshun har fået nedsat sin straf med 11 måneder og dermed bliver løsladt til oktober.

Han var 25 år, da protestbevægelsen for demokrati og en mere ansvarlig regeringsførelse begyndte at gribe om sig i Kina. Først som et studenteroprør og siden med en bredere appel. Miao Deshun var på det tidspunkt fabriksarbejder.

4. juni 1989 befandt han sig på en indfaldsvej i den østlige del af Beijing, hvor folk forsøgte at forhindre soldaterne i at nå frem til demonstranterne på pladsen i centrum af byen. Angiveligt kastede Miao Deshun en kurv på en brændende kampvogn. Han blev pågrebet samme dag og dømt for brandstiftelse et par måneder senere.

Nægter at samarbejde

Byretten i Beijing takserede forseelsen til en betinget dødsdom, hvilket senere blev omstødt til fængsel på livstid. Ifølge kinesiske opgørelser modtog 1.600 personer fængselsstraf på grund af deres handlinger under demonstrationerne. Langt flere blev tilbageholdt midlertidigt eller sendt i arbejdslejre.

Mange af de hårdeste fængselsstraffe blev givet til arbejdere, der tog del i protesterne, mens de studerende fra hovedstadens universiteter ofte slap billigere.

At Miao Deshun stadig sidder indespærret skyldes sandsynligvis, at han kategorisk har afvist at samarbejde med myndighederne. Han har konsekvent nægtet at have gjort noget forkert og at skrive under på tilståelser.

Andre fanger, der siden er blevet løsladt, beskriver Miao Deshun som stille og indadvendt. I fængslet holder han sig helst for sig selv og nægter at deltage i fængselsarbejde, hvilket ellers er obligatorisk. Af den grund er han ofte blevet straffet med længere perioder i isolationscelle.

»Han sov aldrig om natten og sad på sin seng hele dagen, mens alle andre arbejdede. Han nægtede at betragte sig selv som en fange og tilbragte hele dagen med at læse aviser og analyserede hver artikel,« har en tidligere medfange fortalt avisen The Telegraph.

Miao Deshun fik i begyndelsen besøg af familiemedlemmer, men efter nogle år stoppede besøgene.

»Hans far plejede at komme ofte – altid grædende – og købte ting for ham. Men jeg tror, at han ikke ønskede, at familien skulle tage sig af ham. Han ønskede at tage ansvar for sig selv. Efter at hans far holdt op med at komme, havde han ingen penge. Han havde kun seks yuan (seks kroner, red.) om måneden og brugte to yuan på sæbe, to yuan på toiletpapir og to yuan på vaskepulver. De andre fanger gav ham mad nogle gange,« erindrer den tidligere medfange.

Igennem årene har Miao Deshun været syg flere gange, og han blev i 2003 forflyttet til et fængsel for ældre, syge og handicappede. Ifølge Dui Hua Foundation lider han af hepatitis og skizofreni, men de nærmere omstændigheder omkring hans person og helbred er usikre. Der findes ingen billeder af Miao Deshun, og det er årevis siden, at nogen uden for Kinas fængselssystem har set ham.