Den sidste ægte republikaner

Er Paul Ryan den sidste republikaner og det sidste håb for partiet? Det tror mange, og derfor er der også nogle, der tror på, at han alligevel stiller op som præsident.

Paul Ryan anses for at være i besiddelse af klassiske politiske republikanske dyder, og mange amerikanere håber på, at han i sidste øjeblik stiller op til præsidentvalget. Den idé afvises af ham selv. Han er glad for sit job som formand for den ene del af Kongressen, han vil gerne tilbringe tid med sin familie, og så er han optaget af at passe godt på sig selv og sit helbred. Foto: Win McNamee/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folk, der kender formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, tør godt fastslå, at han ikke stiller op som partiets præsidentkandidat. I hvert fald ikke denne gang. Dertil har han forpligtet sig for meget ved at sige ja tak til posten som formand for det ene kammer i Kongressen – en magtfuld position, der gør ham til den tredjevigtigste person i USA efter præsidenten og vicepræsidenten.

Men hvorfor er der så mange, der håber på, at Ryan alligevel vil stille op ved Det Republikanske Partis konvent i juli for at forhindre både en Donald Trump og en Ted Cruz i at blive partiets endelige præsidentkandidat? Af en eneste grund: Han ville formentlig være en af de få, der kunne vinde over Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton. Partiets ukendte kandidat, John Kasich, kan pudsigt nok også ifølge meningsmålingerne vinde over hende. Men Kasich har bare ikke vundet noget som helst ved primærvalgene andet end staten Ohio, hvor han p.t. er guvernør.

Flittig og aktiv

Paul Ryan er ung, ser bragende godt ud, er veltalende og anses i dag for at have de klassiske politiske republikanske dyder. Han er eftertænksom og konservativ, men søger også midten i amerikansk politik og er ikke »bims«, som Trump og Cruz kan være det i perioder.

Han er i dag partiets »normale« politiker, der ikke går i ét med væggen, men kan træde i karakter på en talerstol, så folk husker ham. Og så er han pokkers flittig og aktiv lige nu i sit nye job.

Sådan har det ikke altid været. Ryan har været anset for at være Tea Party-mand, og han er tidligere blevet udnævnt til at være den mest konservative vicepræsidentkandidat, der nogensinde har stillet op. Det var i 2012, da Republikanernes daværende præsidentkandidat, Mitt Romney, valgte Ryan som sin makker i valgkampen.

Han blev dengang hyldet af Tea Party- folkene og personer i partiet, som var hårde konservative. Det ry er lidt gået af ham, og måske siger det mere om partiet i dag end om Ryan, at han nu anses for at være absolut spiselig for den moderate fløj i partiet. For ifølge dem er der ikke meget andet alternativ. Fordi det ellers bliver enten Trump eller Cruz, der vinder nomineringen.

Ryans folk har netop udsendt en video, der endnu en gang sætter gang i spekulationerne om, at han måske overvejer i sidste øjeblik at stille op som partiets kandidat.

Videoen er bare godt skruet sammen og viser Paul Ryans grundtanke som politiker. At man med argumenter skal kæmpe ærligt om de bedste ideer. Det er det, politik er bedst til, som han siger i videoen. Han ligner en statsmand. Og når man dertil lægger, at han netop har afsluttet en rejse til Mellemøsten og til Tyskland, er der mange, der mener, at det er det sikre tegn på, at Ryan vil deltage i det republikanske kup, der angiveligt planlægges mod Trumps og for den sags skyld også Cruz’ forsøg på at blive præsidentkandidater ved konventet i juli.

På vej mod splittelse

Den økonomisk uddannede Ryan selv afviser det. Han vægter sin familie hjemme i staten Wisconsin højere end alt andet. Det job, han har lige nu, er mere vigtigt end nogensinde tidligere. For partiet er godt på vej til en total splittelse, og Ryan forsøger både i sine politiske taler og i videoen at sætte kursen for en »tredje« vej for partiet – eller som nogen siger det: At partiet skal finde sine konservative rødder igen, som hverken skejer ud til den ene eller den anden side.

For der er ikke kun et præsidentvalg at se frem til for Ryan. Samtlige medlemmer af Repræsentanternes Hus og en tredjedel af Senatet er også på valg i november. Det kan gå meget galt for Det Republikanske Parti ved det valg. Det kan miste flertallet i begge kamre, hvilket vil komplicere situationen for partiet noget. Og dér har Ryan sat sig et mål: At være ekstremt synlig som den person, der står for partiets klassiske dyder og derfor kan tiltrække en meget bred vælgerskare.

Ryan passer på sig selv

Ryan er 46 år og er så klassisk republikansk, som man kan blive. Han søger mod midten i amerikansk politik. Han går ind for frihandel, hvad Trump og Cruz absolut ikke gør. Han går ind for at få en reform af indvandrerlovgivningen, så der skabes klarhed over, hvordan man lovligt kommer til USA. Det er Trump og Cruz heller ikke begejstrede for. Og så har Ryan siddet i Repræsentanternes Hus for Det Republikanske Parti siden 1999 og som nævnt været vicepræsidentkandidat for Romney under den seneste valgkamp.

Han har forhandlet meget vanskelige budgetter igennem med den demokratiske side i 2013, og han har siddet i Kongressens budgetudvalg og ofte siddet ved bordenden ved økonomiske forhandlinger. I det hele taget kan han sit politiske håndværk, og han nyder i dag en større tillid også blandt Demokraterne end tidligere.

Men stiller han op? Sandsynligheden er ikke stor. For hans kone og hans tre børn vil gerne se mere til ham. Og så er han præget af, at han måske er genetisk disponeret for problemer med hjertet. Hans far døde, da faderen var 56 år. Ryan fandt ham død i sengen. Og flere slægtninge på den mandlige side er døde, inden de blev 60 år.

Så han er en mand, der passer på sig selv, og det kan man faktisk godt i det job, han har nu. Men som præsidentkandidat ville det være en helt anden sag. Og selv partiets ledelse afviser, at han kan blive kandidat på nuværende tidspunkt. »Det er for sent«, siger formanden for partiet. Men derfor er der stadig mange, der håber.