Den serbiske slagter på anklagebænken

Retsopgøret med den tidligere serbiske general og leder af militæret under krigen på Balkan, Ratko Mladic, er det vigtigste siden Nürnbergprocessen, vurderer en ekspert. Han tvivler ikke på, at Mladic vil blive dømt.

Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SERBIEN: Hvordan forsvarer man sig mod anklager om folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden?

Det skal den tidligere serbiske hærleder og general under krigen i det tidligere Jugoslavien, Ratko Mladic, give et bud på i den kommende tid.

Han er blandt andet anklaget for at have det øverste ansvar for Srebrenica-massakren, som i juli 1995 kostede omkring 8.000 drenge og mænd livet, og som regnes for den værste krigsforbrydelse i Europa siden Anden Verdenskrig.

Hans forsvar har fået 207 timer til at forklare Mladic’ rolle under krigen på Balkan, det samme antal timer, som anklagerne har haft. Mandag er første dag for forsvaret, som forventes at kræve Mladic frifundet.

Han har nægtet alle 11 anklagepunkter imod ham, og har i øvrigt betegnet den særlige domstol Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien (ICTY) som »satanisk«.

Men uanset, at den tidligere general nægter sig skyldig, vil han højst sandsynligt blive dømt senest i 2015, vurderer Karsten Fledelius, der er lektor på Københavns Universitet og ekspert i serbokroatisk historie.

»Jeg har meget svært ved at forestille mig, at han ikke bliver dømt. Er der nogen, som alle flaskehalsene peger på, så er det Mladic. Mladic var militært øverstbefalende, så enten har han haft uansvarligt lidt styr på sine styrker, eller også var han aktivt medansvarlig for de forfærdelige ting, der er sket, for eksempel udrensningen af Srebrenica og de mange ofre,« forklarer han.

Ratko Mladic var, efter krigen sluttede i 1995, på flugt i 16 år, inden han i 2011 blev arresteret i det nordlige Serbien. Her havde han levet under et falsk navn, og højtstående serbere er blevet beskyldt for at have hjulpet Mladic til at undslippe domstolen og retsforfølgelse i årevis, skriver BBC.

Ifølge rygterne er det alene en trussel om, at Serbien aldrig ville blive indlemmet i EU med Mladic på fri fod, der er skyld i, at han nu sidder på anklagebænken.

Mladic kunne angiveligt holde sig ude af domstolens søgelys i næsten 20 år efter krigens afslutning, fordi der stadig er mange serbere, som fortsat har et positivt indtryk af Mladic, forklarer Karsten Fledelius.

»Han stod med en helteglorie hos serberne og havde en mægtig udstråling og store diplomatiske evner. Mladic optrådte som den reelle soldat, og det er sådan, mange serbere stadig ser ham. Derfor er denne retssag så vigtig. Nu bliver det direkte militære kommandoansvar undersøgt og bedømt,« siger han.

Karsten Fledelius tøver ikke med at kalde retssagen mod Mladic for den absolut vigtigste i forbindelse med krigen i det tidligere Jugoslavien. Også vigtigere end den mod den tidligere serbiske præsident, Slobodan Milosevic, der døde, før han fik sin dom.

»Retssagen mod Mladic er den vigtigste. Det er Mladic, som direkte har styret og udført operationerne. At den retssag bliver gennemført, det er lige så vigtigt som Nürnbergprocessen,« forklarer Karsten Fledelius med henvisning til retsopgøret mod nazisterne efter Anden Verdenskrig.