Den russiske hær kæmper med lav moral og tab på slagmarken. Nu vil de skaffe flere soldater ved at droppe aldersgrænsen

Det russiske militær har problemer med modvillighed mod Putins krig blandt deres egne soldater. Samtidigt har Rusland lidt en række tilbageslag på slagmarken. Det får nu landet til at bane vejen for at droppe aldersgrænsen i militæret med et nyt lovforslag.

Skrantende moral i hæren og tilbageslag på slagmarken får nu Rusland til at tage nye midler i brug for at forsøge at skaffe flere soldater. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLGA MALTSEVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rusland har lidt en række tilbageslag på slagmarken, og nu er der opstået endnu et tegn på, at landet kan mangle soldater.

Derfor vil Rusland nu bane vej for, at flere russere kan deltage i krigen ved at skrotte den nuværende aldersgrænse.

I dag er det et optagelseskrav i den russiske hær, at man skal være mellem 18 og 40 år, men et nyt lovforslag i det russiske parlament vil åbne for at også ældre kan tilslutte sig det russiske militær, hvis det vedtages. Det skriver flere medier, herunder The Guardian og New York Times.

I en udtalelse fra Statsdumaen lyder det, at der »mangler højt professionelle specialister« til at betjene det militære udstyr. Derudover mangler der også blandt andet ingeniører og lægefaglige, lyder det.

De russiske tropper har lidt en række tab på slagmarken, herunder de mislykkede forsøg på at overtage Kyiv og Kharkiv.

Rusland lagde krigen ud med at sætte omkring 80 procent af sine landtropper ind i februar. Det svarer til 150.000 soldater. I sidste uge vurderede det britiske forsvarsministerium imidlertid, at Rusland sandsynligvis har mistet en tredjedele af sine tropper på land.

Derudover vurderer Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær, at »Rusland ikke opnår sine strategiske mål«, blandt andet med henvisning til at forsøget på at indtage Donbas-regionen er gået i stå.

Moralen er i bund

Samtidigt er en anden kæp i hjulet på det russiske militær, at moralen er begyndt at skrante blandt nogle af soldaterne, og at er nogle derfor er begyndt at nægte at gå i krig. Ifølge Pentagon er moralen i kulkælderen, og de russiske soldater ser sig blot som kanonføde.

Metoden er simpel, for et hul i Putins krigsplan betyder tilsyneladende, at soldaterne blot kan nægte, uden at Rusland kan stille noget op imod det. Derfor benytter flere og flere soldater nu udvejen.

Tidligere har Rusland ifølge BBC oprettet jobopslag på forskellige hjemmesider, hvor de tilbyder russere helt uden kamperfaring, at de kan tilslutte sig hæren på lukrative kontrakter.

Derudover har store statsejede virksomheder også modtaget breve, hvor de opfordres til at lade deres ansatte indskrive i hæren.