Den Røde Djævel er tilbage i Irak

USA jagtede ham. Nu hævdes han igen at være tilbage med fuld styrke.

Izzat Ibrahim al-Douri var nummer seks på ranglis­ten over de mest eftersøgte irakere i 2003 og blev derfor portrætteret som Klør Konge i det kortspil, som blev uddelt til de amerikanske soldater efter invasionen af Irak. Nu er »Den Røde Djævel«, som al-Douri også kaldes, ved at genskabe sig en position som sunnimuslimsk magtfaktor i Irak efter at have opholdt sig i eksil i Syrien. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: RAMZI HAIDAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Nogle gange straffes man af historien flere gange. Enten fordi man ikke gør arbejdet grundigt nok første gang, eller fordi virkeligheden er stærkere end drømme. Og ekspræsident George W. Bush og hans neokonservative rådgivere må indse, at visionen om et demokratisk Irak aldrig rigtig vandt fodfæste, og de mennesker, de jagtede for at virkeliggøre drømmen, er mere langtidsholdbare i Mellemøsten end demokratiske stater.

Således også »Den Røde Djævel«. Eller kort nummer seks i USAs magtkortspil der blev uddelt til de amerikanske soldater efter invasionen i 2003, så de kunne genkende de mest eftersøgte irakere.

Kort nummer seks, alias »Klør Konge« eller alias den sunnimuslimske general med det ildrøde hår Izzat Ibrahim al-Douri, er tilsyneladende tilbage igen. Den sidste af præsident Saddam Husseins nærmeste rådgivere. Al-Douri er nu officielt irakisk leder af det Baath-parti, der blev opløst af de amerikanske besættelsesstyrker. Og al-Douri er angiveligt vendt tilbage fra sit skjul i Syrien og har allieret sig med ISIS og står klar til at knuse shiamuslimernes styre i Bagdad. Hans »Naqshabandi«-hær hævdes at stå bag ISIS’ erobring af Mosul. Og nu er han ifølge flere amerikanske medier klar til den ultimative hævn over USA og ikke mindst den shiamuslimske premierminister, Nouri al-Maliki, som han kalder for »en persisk lakaj«. Han vil vælte ham og sætte sig på magten. For Irak skal ikke falde i iranernes hænder.

Mellemøstens ironi

Men hvor ironisk og komplicerede er tingene ikke i Mellemøsten. Nouri al-Maliki regnes for at være i lommen på Iran og sender sunnimuslimerne i Irak ud i mørket. Iran er også allieret med den alawitiske præsident Bashar al-Assad i Syrien og støtter hans kamp mod terrorgrupperne og en opposition i landet. Alligevel lykkedes det for al-Douri at holde sig skjult i Syrien. Formentlig fordi »Den Røde Djævel« havde millioner og atter millioner af dollar på lommen og i øvrigt var et ledende medlem af det Baath-parti, som Assad-familien også bekender sig til. Og det betød mere dengang end religiøse forskelle.

Men urolighederne i Syrien og den politiske udvikling i Irak har gjort religion til hovedspørgsmålet. En religionskrig mellem islams to største grupperinger risikerer at bryde ud, og sunnimuslimerne er i fare i Irak. Derfor har al-Douri forladt sit behagelige eksil i Syrien og er gået til kamp mod shiamuslimerne i Irak – sammen med den frygtede terrorbevægelse ISIS.Og det er en gammel ræv, der er på spil. Han er street-smart mere end begavet. Og det har holdt den 71-årige i live gennem hele hans karriere. Egentlig var han en oplagt kandidat til at blive snigmyrdet allerede under Saddam, fordi al-Douri også er født i Tikrit i Irak ligesom Saddam Hussein.

Han var sammen med Saddam, da han foretog et kup helt tilbage i 1968, der fik Baath-partiet til magten. Men han havde ikke en selvstændig magtbase blandt stammerne i Tikrit. Hvis han havde haft det, ville han være blevet dræbt af Saddam. Den nye hersker i Bagdad led af forfølgelsesvanvid og tålte ikke nogen med selvstændige magtbaser omkring sin egen person. Slet ikke folk der var født i Tikrit, som altid har været en by med et forgrenet netværk blandt forskellige stammer og med en tradition for en brutal tilgang til magt.

Sadam Husseins datter er med i spillet

Nu er al-Douri imidlertid tilbage, og det er ikke godt nyt. For sunnimuslimerne har rejst sig og har i desperation allieret sig med ISIS. Ikke fordi de gamle sunnimuslimske ledere er særligt religiøse. Men hvis de kan bruge religiøse fanatikere og drømmere som dem i ISIS i kampen mod al-Maliki, allierer de sig gerne med dem. Men hvem, der er Satan i den pagt, er der uenighed om. Hvis sunnimuslimerne vinder og får indflydelse igen, vil al-Douri ganske givet vende sig mod de religiøse fanatikere.

Hvor stor hans magtbase er illustreres af, at den ene af Saddam Husseins to døtre, Raghad Hussein, fra sit eksil i Jordan er begyndt at mobilisere de sunnimuslimske beduinstammer dér. Og det er en magtfuld størrelse, fordi de familiemæssigt er stærkt knyttet til stammerne i Irak. Det sender rystelser også igennem Jordan, hvor kong Abdullahs magtbase ligger hos de selvsamme sunnimuslimske stammer. Han kan vælge at gå ind og støtte al-Douri eller se i øjenene, at hans trone kan vakle.

Gjorde det hedt for de amerikanske styrker

Så al-Douri er tilbage og dermed også Saddam Husseins magtapparat og tænkemåde. Og det er en erfaren mand, der nu tilsyneladende blander sig i kampen.

Al-Douri gjorde det hedt for de amerikanske styrker og stod bag opstanden mod besættelsesmagten i 2006-2008, som blev udført med de mest brutale kampe i byer som Fallujah og Ramadi. Han sagde selv i 2006, at hans organisation stod bag 95 procent af den opstand, der var i Irak på det tidspunkt. Og selv om han flere gange har hånet de ekstreme islamiske grupper i Irak på grund af deres religiøse fanatisme, begyndte han i 2007 at samarbejde med en del af grupperne, fordi de ganske enkelt havde et fælles fjendebillede: amerikanerne og den begyndende iranske indflydelse i Irak.

Nu er han angiveligt tilbage. Og det er dårligt nyt for USA og for Irak.