Den rigtige James Bond er død

Nekrolog. Sean Connery skulle som sin sidste rolle have spillet Gandalf i Peter Jacksons »Ringenes Herre«, men han læste manuskriptet og forstod ikke et kuk. Rollen ville have indbragt ham, hvad der svarede til 2,2 mia. kr.

Arkivfoto: Sean Connery er død. Han blev 90 år gammel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeff J Mitchell Uk/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er den gamle agent 007, der er død. Og ingen af de senere kunne som Sean Connery præsentere figuren med sin bløde, skotske accent og ordene: »The name is Bond. James Bond.«

Nogle vil også sige, at han med sin rå charme også var den eneste rigtige inkarnation af den britiske superagent. Han blev 90 år (født 25. august 1930). De sidste år tilbragte han på behørig afstand af rampelyset, indtil han gik bort lørdag den 31. oktober 2020.

Sean Connery spillede James Bond i syv film mellem 1962 og 1983 (den sidste, »Never Say Never Again«, var en genindspilning af »Thunderball« uden for rækken af ordinære James Bond-film), og hos Connery lå figuren helt tæt på Ian Flemings rå og sexede hovedperson. Selv lagde Connery stor vægt på, at han også gjorde sig gældende i en endnu længere række af andre filmiske højdepunkter, bl.a. Hitchcocks »Marnie«, den detektiviske munk i »Rosens navn«, som den gamle professor Jones i »Indiana Jones and the Last Crusade«, rumsherif i »Rumstation Jupiter«, russisk u-bådskaptajn i »Jagten på Røde Oktober«, John le Carré-filmatiseringen af »Det russiske hus« og den fine »Finding Forester«. I 1988 havde han langt om længe fået sin Oscar efter at have kastet al sin autoritet som skuespiller ind i rollen som ubestikkelig irsk betjent i Al Capone-dramaet »De Uovervindelige« (1988).

I 2006 trak han sig ud af filmarbejde med henvisning til »de idioter der i dag laver film i Hollywood«. Han havde bl.a. fået tilbudt rollen som Gandalf i Peter Jacksons filmatisering af »Ringenes Herre« og havde pure afvist den med henvisning til, at han »ikke havde forstået et kuk af manuskriptet«. Og CNN ville vide, at han tilmed til sidst, fordi Peter Jackson var desperat efter at få ham med, havde fået tilbudt 15 pct. af filmens overskud på verdensmarkedet og CNN beregnede, at det ville have drejet sig om et beløb svarende til 2,2 mia. kr.

Men Sir Thomas Sean Connery havde også på det tidspunkt prøvet det meste og fået sin Oscar, to BAFTA-priser (den britiske Oscar) og tre Golden Globes. Han var blevet adlet af dronning Elizabeth og hædret af The Kennedy Center. Hans skotske hjemland havde betitlet ham »The Greatest Living Scot« og »Scotland’s Greatest Living National Treasure« og i 1999, da Sean Connery var 69, var han blevet stemt ind som »Sexiest Man of the Century« – århundredets mest sexede mand – af ugebladet People's læsere. Så kunne det næsten heller ikke blive større og alligevel: i 2010 rejste man i Estlands hovedstad, Tallinn, en bronze-buste af ham.

Arkivfoto: Billedet af den tidligere James Bond-skuespiller er taget i 1982 i Nice under indspilningerne af »Never say, never again«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bob Penn.

Sean Connery var i sit voksne liv ivrig tilhænger af fodboldklubben Glasgow Rangers F.C. og politisk skiltede han med sit medlemskab af The Scottish National Party (SNP), et skotsk centrum-venstre-parti, der ønsker Skotland løsrevet fra Storbritannien. Han advokerede for partiet og støttede det økonomisk indtil 2001, da parlamentet i London vedtog en lov, der forbød udenlandsk støtte til britiske partier. Til Scottish Sunday Express havde Connery i 2008 i et interview udtalt, at han troede, at Skotland ville blive uafhængigt i hans levetid. Han havde allerede svoret, at han aldrig ville vende tilbage for at bo i Skotland, før det var blevet selvstændigt. Det håb glippede med afstemningen i 2014.

Sean Connery var først gift i 11 år med skuespillerinden Diane Cilento 1962-1973 og sammen fik de sønnen Jason Connery. Siden 1975 var han gift med den et år ældre marokkansk-franske billedkunstner Micheline Roquebrune. Helbredsmæssigt begyndte det at gå tilbage for ham, da han var i midten af 70erne. Først fik han en øjenoperation og i 2006 fik han fjerrnet en svulst fra nyrerne. I 2008 fortalte han selv, at han havde fået hjerteproblemer, og i 2013 afviste hans gode ven gennem mange år, Michael Caine, forlydender i tyske aviser om, at Connery skulle lide af alzheimers og have problemer med hukommelsen.

De seneste år havde Sean Connery fast bopæl i en villa i byen Kranidi på en skøn græsk halvø. Hans nabo var Hollands konge, Willem-Alexander, som han delte helikopterplatform med.